Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem truskawkowo-rabarbarowy

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rabarbar 2 kilograma
truskawki 2 kilograma
cukier 1,5 kilograma

Porada

Do dżemu możemy dodać większą ilość cukru.

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem truskawkowo-rabarbarowy

Kroki postępowania

1
Rabarbar myjemy i kroimy na małe kawałki , truskawki pozbawiamy szypułek i myjemy ,większe kroimy na mniejsze części .Do garnka z grubym dnem przekładamy rabarbar ,wsypujemy cukier ,mieszamy i odstawiamy na godzinę żeby rabarbar puścił sok .
Krok 1 - Dżem truskawkowo-rabarbarowy foto
4
Dodajemy truskawki ,smażymy na małym ogniu cały czas mieszając do momentu aż dżem będzie gęsty .
Krok 2 - Dżem truskawkowo-rabarbarowy foto
5
Gorący dżem przekładamy do wyparzonych ,suchych słoików,zakręcamy i ustawiamy do góry dnem .Słoiki przykrywamy dokładnie ręcznikiem i pozostawiamy do ostygnięcia.
Krok 3 - Dżem truskawkowo-rabarbarowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bogusia 82 06.06.2015 00:07
Domowy najlepszy:)
Beatris 04.06.2015 21:12
Pyszny dżemik z domowej spiżarni:)
Benita 04.06.2015 21:10
Uwielbiam przetwory domowej roboty. Pychotka.
bogusia 82 04.06.2015 21:07
Dziękuję:)))
iziona 04.06.2015 19:19
Dżem pyszny, a zdjęcie piękne
adelajda 04.06.2015 18:55
Domowy najlepszy ...
magda1976 04.06.2015 18:46
Bardzo smaczny dżem!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak