Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta cytrynowa

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka tortowa 250 g
cukier 100 g
masło lub margaryna 1/2 kostki
żółtko jajek 3 szt
śmietana 18 proc 2 łyżki
kakao 2 łyżki

krem

sok z cytryny 60 ml
jajko 3 szt
cukier 3/4 szkl
masło lub margaryna 50 g
śmietana 30% 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta cytrynowa

wszystkie składniki na ciasto przesiekać na stolnicy następnie zagnieść ciasto .Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok 30 min.Po tym czasie rozwałkować i ciastem wyłożyć formę do tarty.Ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika 200st na ok 20 min.Po upieczeniu wystudzić
krem
Sok z cytryny wlać do rondelka i podgrzać
Jajka zmiksować z cukrem Ubite na puszysto , wlewać
powolutku do podgrzanego do około 50 st soku z cytryn mieszając bez przerwy.Masę podgrzewamy i cały czas mieszamy Nie wolno zagotować!. Zdjąć z ognia i dodać masło, i śmietanę. Całość
wymieszać ,i wystudzić .
Wystudzony krem wykładamy na zimne ciasto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 07.10.2016 19:25
pyszna tarta
Luki 03.06.2015 11:32
świetny deser
IKrakowianka 03.06.2015 09:13
super musi być taka tarta :)
Magda60 02.06.2015 23:03
fajna propozycja
gosia1988 02.06.2015 21:38
smakowicie wygląda
Wafelek2601 02.06.2015 21:24
Apetycznie wygląda
as28 02.06.2015 21:23
mniam mniam
Mama niejadka 02.06.2015 20:02
Apetyczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak