Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Napoleonka kokosowo-waniliowa na herbatnikach

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko kokosowe 400 ml
mleko 3,2% 600 ml
budyń waniliowy 2 op.
budyń kokosowy 1 op.
cukier kryształ 1/2 szkl.
masło 200 g
olej kokosowy 50 g
herbatniki kakaowe
herbatniki pełnoziarniste

Porada

Deser można łatwo przygotować w wersji bezglutenowej - wystarczy tradycyjne herbatniki oraz budynie zastąpić produktami bezglutenowymi.

Przepis i sposób przygotowania na: Napoleonka kokosowo-waniliowa na herbatnikach

Kroki postępowania

1
Jasnymi pełnoziarnistymi herbatnikami wyłożyć dno niewielkiej foremki.
Od wielkości foremki zależy wysokość gotowej napoleonki.
Krok 1 - Napoleonka kokosowo-waniliowa na herbatnikach foto
2
W średnim rondelku zagotować 400 ml tłustego mleka razem z mleczkiem kokosowym - kiedy płyn zawrze dosypać cukier i wymieszać do rozpuszczenia.
Dodać olej kokosowy i masło - mieszać do rozpuszczenia.
W pozostałym chłodnym mleku rozprowadzić 2 op. budyniu waniliowego i 1 op. kokosowego - wlać na wrzące mleko i zagotować, stale mieszając, aż budyń zgęstnieje.
Krok 2 - Napoleonka kokosowo-waniliowa na herbatnikach foto
3
Gorący budyń wylać na przygotowane herbatniki wyrównując powierzchnię.
Krok 3 - Napoleonka kokosowo-waniliowa na herbatnikach foto
4
Budyń jak najszybciej przykryć kakaowymi herbatnikami, obciążyć deseczką i odstawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Krok 4 - Napoleonka kokosowo-waniliowa na herbatnikach foto
5
Kroić kiedy budyń skrzepnie na porcje wielkości herbatnika.
Krok 5 - Napoleonka kokosowo-waniliowa na herbatnikach foto
6
Wierzch posypać cukrem pudrem albo gorzkim kakao - podawać prosto z lodówki.
Krok 6 - Napoleonka kokosowo-waniliowa na herbatnikach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 19.06.2015 07:08
pyszny deser
mariuszek8 08.06.2015 17:15
Przepyszne ciasto ;)
Wiesława1 03.06.2015 07:51
poproszę do kawki ciasteczko
inka2012 02.06.2015 10:40
aż chce się jeść :)
Ada-Gaba 01.06.2015 21:49
Wygląda pysznie
patryska76 01.06.2015 21:27
fajna propozycja ;-)
cooked 01.06.2015 20:37
mniami, pycha!:)
Edith85 01.06.2015 20:18
poproszę jedną
dom-agi 01.06.2015 19:58
Wygląda pysznie!
barbara11561 01.06.2015 19:56
bardzo smaczna napoleonka:)
Anna169Hosz 01.06.2015 19:26
Chętnie bym się poczęstowała:)
aleksa123 01.06.2015 19:23
z mleczkiem kokosowym jeszcze nie próbowałam, ale wygląda baardzo apetycznie
Czarnula666 01.06.2015 18:32
super wygląda! Zjadłabym kawałek ;)
Katarzyna59 01.06.2015 18:30
wspaniale wygląda
IZABELA29 01.06.2015 18:29
apetycznie wygląda
Habibi 01.06.2015 18:27
Takie deserki to jest nasz stały letni repertuar od bardzo długiego czasu ;) Zimą wolimy cięższą wersję na pieczonym cieście kruchym albo francuskim. Latem jakoś taka nam najbardziej odpowiada - jest lżejsza.
Habibi 01.06.2015 18:26
To najszybsza i najprostsza wersja, aby wylać masę budyniową właśnie na herbatniki :)
Habibi 01.06.2015 18:25
Ja robię z różnymi dodatkami, aby za każdym razem była nieco inna :)
IKrakowianka 01.06.2015 18:17
bardzo apetyczna :)
cukiereczek 01.06.2015 18:15
na herbatnikach nie robiłam a wygląda pysznie
iziona 01.06.2015 18:03
Kiedyś podobna robiłam często czasami mam ochotę wrócić do przepisu :)
Justi2401 01.06.2015 17:41
Wygląda pysznie ;) Robiłam podobną, ale nie na mleku kokosowym, muszę spróbować Twoją wersję :)
V_kuchareczka 01.06.2015 17:36
przepysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak