Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb drożdżowy z mąką amarantusową i orzechami

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 300 ml
drożdże 15 g
miód 1 lyzeczka
olej rzepakowy 2 lyzki
mąka pszenna typ 650 450 g
ziarna amarantusa 50 g
sól 1 lyzeczka
orzechy włoskie 1 garsc

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb drożdżowy z mąką amarantusową i orzechami

Kroki postępowania

1

Ziarna amarantusa zmielić na mąkę w młynku do kawy.
Krok 1 - Chleb drożdżowy z mąką amarantusową i orzechami foto
2

Do misy robota wsypać mąkę pszenną i zmielony amarantus. Dodać sól i połamane na mniejsze kawałki orzechy.
Krok 2 - Chleb drożdżowy z mąką amarantusową i orzechami foto
3

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i miód. Wraz z olejem wlać do misy.
Zagnieść jednolite ciasto, odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
Krok 3 - Chleb drożdżowy z mąką amarantusową i orzechami foto
4

Następnie wyjąć ciasto na stolnicę, zagnieść, uformować bochenek i ułożyć na blasze wyścielonej papierem (lub w formie).
Krok 4 - Chleb drożdżowy z mąką amarantusową i orzechami foto
5
Przykryć ściereczką i odstawić na około 40 minut.
Krok 5 - Chleb drożdżowy z mąką amarantusową i orzechami foto
6

Wyrośnięty bochenek naciąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
Piec około 40 minut, wystudzić na kratce.
Krok 6 - Chleb drożdżowy z mąką amarantusową i orzechami foto
7
wystudzić na kratce.
Krok 7 - Chleb drożdżowy z mąką amarantusową i orzechami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 02.06.2015 07:44
pachnie amarantusem i orzechami, super smakuje z serem :)
Justi2401 01.06.2015 17:42
Ale on musi pachnieć! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak