Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb samo zdrowie na zakwasie Zewy

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

słonecznik łuskany 50 g
sezam 2 łyżka
Czarnuszka nasiona Prymat 1 łyżeczka
otręby pszenne 2 łyżka
otręby owsiane 6 łyżka
zakwas żytni 1/2 szk
drożdże świeże 10 g
cukier 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
olej rzepakowy 1/4 szk
woda letnia 300 ml
mąka pszenna 500 g typ 500

Porada

dodatkowo dajemy 2 łyżki złotego lnu

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb samo zdrowie na zakwasie Zewy

Drożdże dokładnie wymieszać z cukrem.
Dodać zakwas, wodę oraz olej i wymieszać składniki.
Następnie wszystkie ziarna umieścić w misce, wymieszać.
Do mieszanki drożdży z zakwasem wsypać wymieszaną z solą mąkę, na to mieszankę ziaren a potem drewnianą łyżką wymieszać ciasto do połączenia składników.
Dalej ciasto wyrabiać ręcznie kilka minut.
Gotowe oprószyć mąką, zakryć miskę z ciastem ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Czas zależy od temperatury otoczenia.
Gdy ciasto chlebowe podwoi objętość, znów je wyrobić przebijając kilka razy celem odgazowania ciasta.
Przełożyć je do oprószonej mąką keksówki o wymiarach 30 x 12 cm mierząc górne krawędzie i zostawić do ponownego wyrośnięcia.
Wyrośnięte szybko naciąć i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 45 - 50 minut w zależności od piekarnika.
Upieczony chleb wystudzić na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 01.06.2015 12:05
pyszny i zdrowy
marcia7 01.06.2015 11:54
taki jest najzdrowszy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak