Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka makaronowa z warzywami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

makaronu rurki 300 g
kalafiora 250 g
czerwona papryka 1 szt
marchewka 1 szt
zielonej fasolki szparagowej 130 g
mały por
łodygi sera naciowego 2 szt
pomidorków cherry 5 szt
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
masło

Sos

gęstej śmietany 400 ml
śmietanki kremówki 150 ml
mleko 150 ml
jajko 3 szt
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1 szczypta
mąki ziemniaczanej 1 łyżka
posiekanej natki pietruszki 3 łyżki
startego żółtego sera 80 g

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka makaronowa z warzywami


Wszystkie składniki sosu połączyć,doprawić do smaku przyprawami.

Makaron ugotować al dente (czyli tak, by nie był rozgotowany, a lekko
twardy). Odcedzić.
Kalafior podzielić na mniejsze różyczki i ugotować al dente w osolonej
wodzie.Fasolkę oczyścić wrzuć do osolonego wrzątku i gotować ok 5
min. Odcedzić, przelać zimną wodą i odstawić.Pomidorki przekroić na
pół. Paprykę pokroić w kostkę, marchewkę w plasterki,por w krążki a
seler naciowy w kawałki i poddusić na maśle, doprawić do
smaku.
Naczynie do zapiekania wysmarować margaryną,na dno wyłożyć
makaron,następnie włożyć kalafior,fasolę i pozostałe warzywa. Zalać
sosem i posypać serem. Włożyć
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać około 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak