Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka pod kruchym ciastem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
cukier puder 1/2 szklanki
masło 150 gram
żółtko jajek 3 sztuki
cukier waniliowy 3 łyżki
śmietana 1 łyżka
jabłka 5-6 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka pod kruchym ciastem

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy ciasto kruche. Suche składniki (oprócz cukru waniliowego) mieszamy. Dodajemy żółtka i masło najlepiej wcześniej trochę zagrzane. Wyrabiamy ciasto dokładnie mieszając. Ciasto odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
Krok 1 - Jabłka pod kruchym ciastem foto
2
Obieramy jabłka ze skórki. Pół ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tarte. Układamy połówki jabłek. Jabłka posypujemy cukrem waniliowym.
Krok 2 - Jabłka pod kruchym ciastem foto
3
Pozostałą część ciasta rozwałkować i przykryć jabłka. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem ok. 50minut w temperaturze 180stopni.
Krok 3 - Jabłka pod kruchym ciastem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 01.06.2015 13:10
dobry pomysł na pieczone jabłka
irenka 30.05.2015 00:11
fajny przepis ,na pewno pyszny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak