Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BISZKOPT Z OWOCAMI I GALARETKĄ

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT

jajko 6 szt
cukier 1 szklanka
mąka tortowa 1 szklanka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
ocet 2 łyżeczki

KREM BUDYNIOWY

masło 400 g
mleko 2% 2 szklanki
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1 szt
żółtko jajek 4 szt
mąka ziemniaczana 4 łyżki
kakao

DODATKI

galaretka truskawkowa 2 szt
mandarynki 3 szt
banan 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: BISZKOPT Z OWOCAMI I GALARETKĄ

Kroki postępowania

1
Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy 2 łyżeczki octu i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Odstawiamy, żeby wyrosły. Mąkę tortową, ziemniaczaną i resztę proszku przesiewamy przez sito.
Białka ubijamy z cukrem na sztywna pianę. Do ubitych białek dodajemy stopniowo wyrośnięte żółtka i miksujemy na małych obrotach.
Krok 1 - BISZKOPT Z OWOCAMI I GALARETKĄ foto
2
Do piany z białek dodajemy przesianą przez sito mąkę. Masę delikatnie mieszamy silikonową szpatułką.
Krok 2 - BISZKOPT Z OWOCAMI I GALARETKĄ foto
3
Gotowe ciasto biszkoptowe wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut. Odstawiamy do wystygnięcia w uchylonym piekarniku.
Krok 3 - BISZKOPT Z OWOCAMI I GALARETKĄ foto
4
W ½ szklanki mleka mieszamy mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i żółtka.
Do garnuszka wlewamy resztę mleka, dodajemy cukier i gotujemy. Do gotującego się mleka stopniowo dodajemy mleko z żółtkami. Gotujemy na małym ogniu, cały czas energicznie mieszając. Gotowy budyń odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 4 - BISZKOPT Z OWOCAMI I GALARETKĄ foto
5
Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody i odstawiamy, aż lekko stęgną.
Krok 5 - BISZKOPT Z OWOCAMI I GALARETKĄ foto
6
Miękkie masło ucieramy mikserem na gładką masę, a następnie dodajemy wystudzony budyń. Pod koniec miksowania dodajemy kakao.
Krok 6 - BISZKOPT Z OWOCAMI I GALARETKĄ foto
7
Gotowy biszkopt przecinamy na dwa równe spody i przekładamy kremem czekoladowym.
Krok 7 - BISZKOPT Z OWOCAMI I GALARETKĄ foto
8
Górną część biszkoptu również dekorujemy kremem. Całość z powrotem przekładamy do tortownicy i dekorujemy pokrojonymi owocami.
Krok 8 - BISZKOPT Z OWOCAMI I GALARETKĄ foto
9
Przełożony kremem i ozdobiony owocami biszkopt zalewamy gęstniejącą galaretką. Chłodzimy w lodówce. Gdy galaretka ładnie zgęstnieje, biszkopt wyciągamy z tortownicy i z użyciem rękawa cukierniczego dekorujemy pozostałą resztą kremu.

Krok 9 - BISZKOPT Z OWOCAMI I GALARETKĄ foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 29.05.2015 18:50
takie słodkości bardzo lubię
Małgorzata Pin 29.05.2015 18:28
Bardzo apetyczne ciacho.
adelajda 29.05.2015 16:43
pyszne ciacho
mirosława4 29.05.2015 15:17
ale kusisz !
Piter 31 29.05.2015 12:05
Fajna propozycja na letni deser.
inka2012 29.05.2015 12:04
wygląda fantastycznie :)
Ewelina1991 29.05.2015 11:45
pychota!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak