Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kakaowa karpatka z truskawkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto parzone

margaryna 150 g
mąka pszenna 1 szklanka
kakao 1 łyżka
jajko 5 szt
proszek do pieczenia szczypta

Krem

mleko 750 ml
cukier 3/4 szklanki
mąka pszenna 4 łyżki
mąka ziemniaczana 4 łyżki
żółtko jajek 2 szt
margaryna 250 g

Dodatkowo

truskawki 400 g
galaretka truskawkowa 1 opakowanie
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Kakaowa karpatka z truskawkami

Ciasto parzone:
Do garnka wlewamy wodę i wkładamy margarynę. Rozpuszczamy, gotujemy. Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy mąkę oraz kakao, energicznie mieszamy. Garnek stawiamy z powrotem na mały ogień, cały czas mieszamy (ok. 2 minut). Ciasto ma dobrą konsystencję gdy odchodzi od ścianek garnka. Masę studzimy, przekładamy do misy miksera. Wystudzoną miksujemy kolejno z jajkami i szczyptą proszku do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Dwie formy o wymiarach 24x30 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. W każdej rozprowadzamy masę. Ciasto pieczemy w 180*C przez 30 minut.
Krem:
Do garnka wlewamy 500 ml mleka oraz cukier, gotujemy. W misce dokładnie mieszamy pozostałe mleko (250 ml), żółtka, cukier waniliowy, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Gdy mleko wrze przelewamy masę z żółtkami i energicznie mieszamy (tak aby nie powstały grudki). Budyń studzimy, przykrywamy folią spożywczą (żeby nie powstał kożuch). Wystudzony budyń ucieramy z masłem lub margaryną.
Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku. Truskawki kroimy w plasterki. W formie układamy pierwszy blat ciasta. Smarujemy połowa kremu budyniowego, wykładamy truskawkami. Delikatnie polewamy tężejącą galaretką, odstawiamy na jakiś czas do lodówki aby galaretka stężała. Na wierzch wykładamy resztę kremu i drugi płat ciasta. Karpatkę chłodzimy w lodówce przynajmniej przez 3 godziny. Dekorujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 03.06.2015 08:32
Pomysłowe ciasto, bardzo podoba mi sie ten żółciutki krem ;)
dagita 01.06.2015 14:15
Uwielbiam karpatkę :) Chętnie bym i tej spróbowała :)
msmariusz 29.05.2015 23:14
smakowite, mniam
Wacław 29.05.2015 10:37
pycha ,takiej karpatki jeszcze nie jadłem
Renataj 29.05.2015 10:01
Fajny pomysł na "trochę inną" karpatkę:)
Mniam 29.05.2015 09:56
Wygląda wspaniale! Z truskawkami musi smakować rewelacyjnie. Przysiadam się do niej z kawą :)
Mama niejadka 29.05.2015 09:18
Super pomysł
2milutka 29.05.2015 08:55
musi być pycha! innej opcji nie ma :)
Aleksandra/Olcia 29.05.2015 08:41
karpatka+ truskawki= niebo!
Maridka19 29.05.2015 08:24
Takiej karpatki to jeszcze nie jadłam wygląda rewelacyjnie :)
Futka 29.05.2015 07:58
Cudowna i niezwykle pyszna karpatka :) Prezentuje się bardzo apetycznie :)
VioletoweKucharzenie 29.05.2015 07:57
Uwielbiam karpatkę, a że rozpoczyna się sezon truskawkowy to przygotowałam ją właśnie z nimi! Smak rewelacyjny.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak