Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowana karkówka w curry i papryce

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

karkówka 1 kg
Przyprawa do karkówki klasyczna Prymat przyprawa

Marynata

oliwa 0,5 szklanki
sos sojowy 1 łyżka
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
natka pietruszki 1 łyżeczka

Sałatka

mix sałat z orzechową nutą garść
cebula czerwona 1 szt
pomidorki koktajlowe 10 szt
ogórek 1 szt

Sos

jogurt naturalny 0,5 szklanki
majonez 3 łyżki
czosnek 2 ząbki
koperek 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowana karkówka w curry i papryce

Karkówkę kroimy w 1 cm plastry. Obtaczamy w przyprawie do karkówki i układamy w pojemniku. Składniki na marynatę dokładnie mieszamy ze sobą, zalewamy mięso. Pojemnik szczelnie zamykamy i odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia mięso grillujemy do miękkości. Staramy się aby na mięsie pozostało jak najwięcej marynaty.
Na talerzu układamy mix sałat, pokrojoną w plastry czerwoną cebulę i ogórka oraz połówki pomidorków koktajlowych. Mięso z sałatką podajemy z sosem czosnkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 28.05.2015 18:02
wygląda idealnie, a ta marynata jest super!
VioletoweKucharzenie 28.05.2015 14:45
Karkówka palce lizać! Rewelacyjna marynata z ostrą nutą curry i ostrej i słodkiej papryki. Idealnym dopełnieniem jest sałatka z orzechowym posmakiem i sos czosnkowy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak