Tort czekoladowy

Tort czekoladowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • jajka

    4 sztuki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • mąka pszenna

    1/2 szklanki
  • budyń czekoladowy

    2 łyżki czubate
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • kakao

    1 łyżka

Krem czekoladowy

  • śmietana 30%

    1/2 litra
  • serek mascarpone

    25 dag
  • czekolada gorzka

    2 tabliczki
  • cukier puder

    3 łyżki
  • konfitura z czarnej porzeczki

    1 słoiczek

Poncz

  • herbata czarna

    1 szklanka naparu
  • likier amaretto

    150 ml

Dekoracja

  • czekolada mleczna

    1 tabliczka
  • dekoracja ażurowa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort czekoladowy
1.
Ciasto: Oddzielić żółtka od białek, białka ubić z cukrem na lśniącą pianę połączyć z żółtkami. Mąkę pszenną przesiać przez sito razem z proszkiem do pieczenia oraz czekoladowym budyniem i kakao, dodawać po łyżce do masy, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką do połączenia, ciasto wylać do wyłożonej papierem tortownicy –samo dno o wym 26 cm Piec 30 minut w temp 160*c.Zimne ciasto przeciąć wzdłuż na połowę-najlepiej jest upiec dzień przed złożeniem torcika, wtedy idealnie się kroi.
Krok 2 - Tort czekoladowy
Masa czekoladowa: Kremówkę przelać do rondelka, podgrzać prawie do wrzenia, dodać połamaną czekoladę, chwilę odczekać, wymieszać do połączenia. Odstawić na całą noc do lodówki. Następnego dnia wmieszać w masę serek mascarpone i zmiksować mikserem do połączenia.Poncz: Zimną osłodzoną cukrem herbatę wymieszać z likierem migdałowym.
Krok 3 - Tort czekoladowy
Przełożenie: Jeden placek ciasta nasączyć połową ponczu, posmarować konfiturą z czarnej porzeczki
Krok 4 - Tort czekoladowy
nałożyć połowę kremu czekoladowego, przykryć drugim plackiem, znów nasączyć i posmarować konfiturą wyłożyć resztę kremu, wygładzić,
Krok 5 - Tort czekoladowy
posypać startą mleczną czekoladą z fistaszkami i udekorować czekoladowymi ażurkami.Wstawić na całą noc do lodówki.Podawać schłodzony.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (29)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

cukiereczek

05.07.2015 11:46
tort Pale lizać !

Margo1

22.06.2015 19:54
Dopiero musi smakować

ada.la

03.06.2015 11:13
jaki cudny torcik

adelajda

01.06.2015 08:34
Ja takich ciast nie lubię ... wygląda bardzo ładnie ..:))

dagita

28.05.2015 18:48
Poproszę kawałeczek :)

Janina

28.05.2015 17:22
Pyszności;)

ania2610

28.05.2015 16:53
z przyjemnością bym zjadła, oczy moje już zjadły!

Malinka

28.05.2015 13:11
Taki torcik zdecydowanie działa na moje kubki smakowe!

inka2012

28.05.2015 11:19
wygląda obłędnie :)

myszka6

28.05.2015 11:04
Doskonały tort.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat