Leczo do słoików

Leczo do słoików

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    2 kg
  • papryka czerwona

    1,5 kg
  • papryka żółta

    0,5 kg
  • pomidory

    1,5 kg
  • cebula

    1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukienię obieramy, kroimy w kostkę, pomidory obieramy ze skórki - kroimy w kostkę, papryke obieramy ze skórki- kroimy w paski. Cebule kroimy w piórka - podsmażamy na oleju. Wszystko wkładmay do dużego garnka, podlewamy wodą do wysokości warzyw i gotujemy do miękkości. następnie gorące leczo wkładamy do słoików i pasteryzujemy około 15 minut.

W zimę wyjmujemy słoiki, dokładamy kiełbaskę lub mięso doprawiamy do smaku koncentratem i przyprawami - leczo gotowe.

Sposó na obranie pomidorów: pomidory nadkrajamy na 4, zalewamy wrzątkiem, po 5-10 minutach zdejmujemy skórkę.

Sposób na obranie papryki: papryke oczyszczamy, wkładamy do garnka, gotujemy około 10 minut, następnie kilka razy zalewamy zimną wodą, obieramy ze skórki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ZEWA

11.07.2011 12:58
lubię leczo, ale tak jak Ewa dodaję dodaję pieczarki, ale to oczywiście kwestia gustu

Ewa104

28.10.2010 07:43
Też robię podobne leczo na zimę, tyle że dodaję pieczarki.Pyszne i przydatne zimą, gdy brak świeżych warzyw.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat