Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielone z ryżem, marchewką i groszkiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

mięso mielone wieprzowe 400 g
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
cebula biała 1 szt
ryż 50 g
jajko 2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
marchewka z groszkiem 100 g

Dodatkowo

ziemniaki 500 g
sól 1 łyżeczka
cebula biała 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Mielone z ryżem, marchewką i groszkiem

Ryż gotujemy w delikatnie osolonej wodzie, odcedzamy. Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z ryżem, cebulką, mieszanką marchewki z groszkiem, jajkami, 2 łyżkami bułki tartej. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej. Smażymy w rozgrzanym oleju na rumiano.
Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy wodą, doprawiamy solą. Gotujemy do miękkości, odcedzamy. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na patelni. Ugotowane ziemniaki ubijamy z podsmażoną cebulką. Możemy posypać szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magda60 27.05.2015 15:15
swietne te kotleciki
norweska20 27.05.2015 14:50
smakowite połączenie
[email protected] 27.05.2015 14:18
aż sie jeść chce:)
VioletoweKucharzenie 27.05.2015 14:10
Tradycyjne kotlety mielone w troszkę bogatszej wersji – z ryżem, marchewką i groszkiem. Dodatkowo daniu smaku nadają ziemniaczki z cebulką.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak