SERNIK Z TRUFELKAMI

SERNIK Z TRUFELKAMI

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

Spód

  • ciasteczka typu Oreo

    320 gram
  • masło

    120 gram

Masa serowa

  • twaróg zmielony

    500 gram
  • jaja

    4 szt.
  • cukier

    1/2 szkl.
  • aromat waniliowy

    1 łyżeczka
  • mąka

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • śmietana kremówka

    250 ml.

Mus

  • czekolada gorzka

    100 gram
  • czekolada mleczna

    100 gram
  • śmietana kremówka

    100 ml.
  • żółtka

    3 szt.
  • białka

    3 szt.
  • masło

    1 łyżka (miękkie)
  • woda

    4 łyżki
  • cukier puder

    1/2 szkl.
  • żelatyna

    2 łyżeczki
  • woda

    1 i 1/2 łyżki

Dodatkowo

  • pralinki kawowe lub czekoladowe

    1 opakowanie ( trufle)
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

1. Spód: ciastka i roztopione (ostygnięte) masło wrzucić do miski i zblendować. Powinna powstać konsystencja mokrego piasku. Wyłożyć na tortownicę wyłożoną pergaminem. Wstawić do lodówki.

2. Sernik: wszystkie składniki wrzucić do miski i miksować tylko do połączenia się składników. Nie za długo, bo sernik napowietrzy się. Na spód ciasteczkowy ułożyć trufelki Na to wylać masę serową. Do piekarnika wstawić żaroodporne naczynie z wodą na najniższym szczeblu. Nad tym, wyżej wstawić sernik do nagrzanego piekarnika do 160 stopni na ok. 50 min. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i lekko uchylić. Po 20 min. wyciągnąć sernik i postawić w chłodnym miejscu do ostygnięcia.

3.Mus: w garnuszku umieścić czekoladę, masło i wodę. Rozpuścić w kąpieli wodnej, aż masa będzie gładka. Zostawić do przestudzenia.

4. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder. Do masy czekoladowej wbijać żółtka. Wymieszać rózgą kuchenną. Dodać ubite białka. Delikatnie wymieszać. W oddzielnej misce ubić śmietanę kremówkę (sztywno). Dodać do masy. Również delikatnie wymieszać, ale dokładnie. Żelatynę rozpuścić w wodzie i odstawić na 10 min. Po tym czasie wstawić do mikrofalówki na 3-4 sekundy ( nie może dojść do wrzenia). Dodać do musu i wymieszać. Wylać na ostygnięty sernik i wstawić do lodówki na noc lub dzień.
paulette17
Kąpiel wodna: Do garnka wlać trochę wody i wstawić na gaz o małym ogniu. Na to postawić miseczkę z czekoladą, masłem i wodą. Mieszać do rozpuszczenia.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Kolorowa

27.05.2015 22:02
fajny przepis ;)

Wiktoria29

27.05.2015 20:36
świetny sernik

ania2610

27.05.2015 19:56
sernik bajeczny, pyszny!

tomek18

27.05.2015 18:31
rewelacja:) musi być mega pyszny

iziona

27.05.2015 18:10
Taki serniczek to jak bajeczka :)

Bernadeta1

27.05.2015 17:49
rewelacyjny serniczek

Jadwiga/Jaga85

27.05.2015 15:35
Wygląda rewelacyjnie!

MałaMi89

27.05.2015 14:43
Wygląda obłędnie pysznościowo :))

Ola1young

27.05.2015 14:25
pyszny sernik ,pychaaaaaaaaaa

Agata3

27.05.2015 13:45
wow! cudowny :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat