Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt czekoladowo - orzechowy z bitą śmietaną i musem

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT: Brytfanna 25x35cm

jaja 6 szt
cukier 6 łyżek
olej 6 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka płaska
cukier waniliowy 30 g
kakao 3 łyżki
ciastko 1 szt czekoladowe;
orzechy włoskie 100 g
mąka pszenna 4 łyżki tortowa 450 typ

Biszkopty

biszkopty okrągłe 150 g
cukier 2 łyżki
woda ciepła 100 ml
spirytus 4 łyżki

MUS CZEKOLADOWY

czekolada gorzka 1 szt
czekolada mleczna 1 szt
śmietana kremówka 400 g 36%
masło 1 łyżka
kakao 1 łyżka

MASA BITA ŚMIETANA

śmietana kremówka 400 g
cukier puder 4 łyżki lub więcej według uznania
serek mascarpone 250 g

PONCZ DO BISZKOPTU CZEKOLADOWEGO

kawa rozpuszczalna 1 łyżka
woda letnia 1 szkl
rum 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt czekoladowo - orzechowy z bitą śmietaną i musem

Kroki postępowania

1
BISZKOPT CZEKOLADOWY :
Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier waniliowy, puder i żółtka, cały czas ubijając, wlewamy olej.

Mąkę mieszamy z proszkiem, kakaem, dodajemy starte orzechy i czekoladowe ciastko.
Dodajemy stopniowo do masy jajecznej, lekko mieszamy.

Wylewamy na foremkę 25x36cm i pieczemy ok 30min do suchego patyczka w temp. 180 st.
Krok 1 - Biszkopt czekoladowo - orzechowy z bitą śmietaną i musem  foto
2
MUS CZEKOLADOWY :
Do garnka dajemy śmietankę, masło, kakao, czekolady i podgrzewamy na wolnym ogniu aż całość się połączy i powstanie gęsta masa. Studzimy,
Krok 2 - Biszkopt czekoladowo - orzechowy z bitą śmietaną i musem  foto
3
PONCZ DO BISZKOPTÓW :
Na patelnię wsypujemy cukier, czekamy aż się rozpuści, wlewamy ostrożnie spirytus, następnie wodę, jeśli coś nam się z krystalizuje i zostanie na łyżce nie martwimy się, całość przelewamy do szklanki, wkładamy do niej łyżkę z karmelem i zostawiamy, to i tak musi ostygnąć, więc do tego czasu wszystko się ładnie rozpusci.
Krok 3 - Biszkopt czekoladowo - orzechowy z bitą śmietaną i musem  foto
4
Zimnym ponczem, pędzlem smarujemy nasze biszkopty.
Krok 4 - Biszkopt czekoladowo - orzechowy z bitą śmietaną i musem  foto
5
MASA ; BITA ŚMIETANA ;
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier do smaku, a następnie serek, lekko miksujemy, wstawiamy do lodówki.
Krok 5 - Biszkopt czekoladowo - orzechowy z bitą śmietaną i musem  foto
6
WYKONANIE ;
Biszkopt ostudzony kroimy na pół, obie części nasączamy ponczem z kawy i rumu.
Krok 6 - Biszkopt czekoladowo - orzechowy z bitą śmietaną i musem  foto
7
Następnie na I część biszkoptu wykładamy masę białą > na to biszkopty > mus czekoladowy > II część biszkoptu > opcjonalnie polewa, bądż cukier puder według uznania dekoracja również dowolna.
Schładzamy najlepiej 12h.
Krok 7 - Biszkopt czekoladowo - orzechowy z bitą śmietaną i musem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 23.06.2015 22:22
ciasto idealne :)
adelajda 02.06.2015 10:37
pyszne ciacho :)
Ania321 27.05.2015 12:49
coś pysznego :)
jagoda5913 27.05.2015 10:53
Pyszne ciasto
magda1976 27.05.2015 10:26
Idealny do popołudniowej kawki:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak