Przepis dnia IV, odc. 63: Burgery buraczano-jaglane na liściach sałaty z pesto ze słonecznika

Przepis dnia IV, odc. 63: Burgery buraczano-jaglane na liściach sałaty z pesto ze słonecznika

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • czosnek

    2 ząbki
  • buraczki wiórki

  • kurkuma mielona

  • kolendra cała

  • kminek mielony

  • pomidor

    1 szt.
  • cebula

    3 szt.
  • sałata rzymska

  • seler sałatkowy

  • pieprz czarny mielony

  • sól morska

  • kasza jaglana

    3 szklanki

Do panierowania burgerów

  • płatki owsiane

    2 szklanki
  • biały sezam

    3-4 łyżki
  • czarny sezam

    3-4 łyżki
  • płatki kukurydziane

    2 szklanki

Pesto

  • olej rzepakowy

  • natka pietruszki

  • słonecznik łuskany

    50 g
  • czosnek

    1 ząbek
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 63: Burgery buraczano-jaglane na liściach sałaty z pesto ze słonecznika
Na patelni smażymy drobno pokrojoną 2 cebule. Do melaksera wkładamy odsączone buraki, ugotowana kaszę jaglaną i podsmażoną cebulkę. Doprawiamy kminkiem mielonym, kurkumą, kolendrą i odrobiną pieprzu i soli morskiej. Dokładnie miksujemy. Przygotowany farsz formujemy w kotleciki, które następnie panierujemy.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 63: Burgery buraczano-jaglane na liściach sałaty z pesto ze słonecznika
Do panierowania możemy użyć płatków owsianych, białego lub czarnego sezamu, albo płatków kukurydzianych. Kotleciki układamy na blasze do pieczenia i wstawiamy do pieca na ok. 30 min.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 63: Burgery buraczano-jaglane na liściach sałaty z pesto ze słonecznika
W tym czasie przygotowujemy Pesto. Do pojemnika wkładamy ziarno słonecznika, 1 ząbek czosnku ( rozdrobniony), liście pietruszki oraz olej słonecznikowy i całość blendujemy.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 63: Burgery buraczano-jaglane na liściach sałaty z pesto ze słonecznika
Pomidory kroimy w grube plastry, kroimy białą cebulę. Na talerzu układamy liście sałaty rzymskiej i chowamy je do lodówki. Po wyjęciu serwujemy na niej burgery, na nich pesto, 2 plastry pomidora i cebuli, do tego odrobina odsączonego selera sałatkowego, dekorujemy pesto i sałatą.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat