Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 kg
  • żółtka

    6 szt
  • olej

    1 szkl
  • cukier

    1 szkl
  • cukier waniiowy

    1 torebka
  • mleko

    2 szkl
  • alkohol

    1 kieliszek
  • drożdże

    14 dag suchych
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski należy przesiasiać mąkę. Żółtka ucieramy z cukrami. Do miski z mąką dodajemy utarte żółtka, olej, drożdże, alkohol, gorące mleko. Wszystko zagniatamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Następnie rozwałkowujemy, smarujemy dżemem, zwijamy w rolady i wkładamy do blaszek. Pieczemy ok 35 minut.

(Ciasto wyrabiam w robocie, ręcznie należy wyrabiać do momentu aż ciasto będzie odstawało od rąk).

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ewa104

18.04.2012 09:55
pysznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat