Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe pancakes z truskawkami
Pancakes z czekoladą to nie tylko świetna propozycja śniadaniowa ale również deserowa. Podane w elegancki sposób z dodatkiem owoców i przełożone masą na bazie serka ricotta i czekolady, odmienią postrzeganie puszystych pancakes jako dania typowo śniadaniowego. Dodatek śmietanki 30% pod koniec ubijania masy sprawi, że pancakes będą puszyste i bardzo gładkie w swojej konsystencji.
Kroki postępowania
Gorzką czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Cukier ucieramy z jajkiem, dodajemy ok. ½ mąki, sól i ucieramy. Następnie dodajemy mleko i miksujemy aż składniki się połączą. Do masy dodajemy pozostałą mąkę i proszek do pieczenia i miksujemy. Na koniec dodajemy śmietankę, rozpuszczoną czekoladę i mieszamy aż masa będzie jednolita. Ciasto odstawiamy na 30 minut.
Czekoladowe pancakes smażymy na rozgrzanej patelni posmarowanej odrobiną oleju. Ok. 3 minut z każdej strony.
Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko przestudzoną ale ciepłą czekoladę łączymy z serkiem ricotta. Mieszamy aż składniki się dobrze połączą.
Przygotowanie sosu czekoladowego:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem. Pod koniec dodajemy śmietankę lub mleko i dokładnie mieszamy. kilka chwil gotujemy. Jeżeli sos jest zbyt gęsty dodajemy więcej śmietanki lub mleka.