Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krupnik

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 2 l
kasza jęczmienna 120 g
kostki rosołowe (wołowe) 2 szt
ziemniaki 2 średnie szt
seler 1/4 szt
marchewki 2 średnie szt
pietruszka 1 duża szt
cebula biała 1 średnia szt
śmietana 18-procentowa 330 g
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Pieprz ziołowy mielony Prymat do smaku
smalec 1 łyżeczka
natka pietruszki 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Krupnik

Kroki postępowania

1
Kaszę jęczmienną wypłukać, wsypać do garnka, dodać kostki rosołowe: wołowe i z kury, zalać wszystko wodą i gotować na małym ogniu.
Krok 1 - Krupnik foto
2
W tym czasie ziemniaki obrać, opłukać i pociąć w kostkę. Wrzucić do gotującej się kaszy.
Krok 2 - Krupnik foto
3
Następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach: seler, pietruszkę i marchewki, ząbek czosnku przecisnąć przez praskę. Dodać warzywa oraz liście laurowe do gotującej się kaszy.
Krok 3 - Krupnik foto
4
Pociąć w kostkę cebulę białą i wrzucić do zupy. W sumie krupnik gotować ok. 40-50 minut mieszając od czasu do czasu.
Krok 4 - Krupnik foto
5
Śmietanę 18% wymieszać z odrobiną gotującej się zupy i wlać do garnka, dodać też smalec. Wymieszać i gotować jeszcze ok. 3-5 minut. Zdjąć z ognia.
Krok 5 - Krupnik foto
6
Dodać do zupy majeranek, pieprz czarny mielony i ziołowy, posiekaną natkę pietruszki ( ja dałam mrożoną natkę pietruszki). Wymieszać i odstawić zupę przykrytą pokrywką na ok. 10 minut aby nabrała aromatu.
Krok 6 - Krupnik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 30.05.2015 08:37
smaczna zupka
Adamorek 26.05.2015 16:07
konkretny krupniczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak