Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab po bałkańsku

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

schab bez kości 500 g
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
oliwa
cebula biała 2 szt
pieczarki 200 g
kiełbasa z cielenciną 1 pętko
papryka czerwona 1 szt
woda 1 szklanka
ogórki kiszone 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Schab po bałkańsku

Kroki postępowania

1
Schab myjemy i kroimy w paseczki grubości 1,5 cm. Przyprawiamy solą, pieprzem, chili oraz ziołami prowansalskimi. Skrapiamy oliwą z oliwek. Odstawiamy do lodówki (u mnie na całą noc).
Krok 1 - Schab po bałkańsku foto
2
Cebulę kroimy w piórka.
Krok 2 - Schab po bałkańsku foto
3
Pieczarki w plasterki, natomiast paprykę w kosteczkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę. Następnie dodajemy schab. Dusimy około 10 minut. Dokładamy pieczarki z papryką i podlewamy szklanką wody. Na końcu dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę i pokrojone w kostkę ogórki. Dusimy do miękkości mięsa. Gdy danie wydaje nam się za mało ostre doprawiamy.
Krok 3 - Schab po bałkańsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wiesiek513 17.11.2015 13:57
Świetne danie,tylko z czym najlepiej smakuje? Jestem w trakcie wykonania,smak obłędny,nie chciał bym zepsuć tak wspaniałego smaku. Pozdrawiam.
Grazyna0211 25.05.2015 19:26
bardzo smaczne danie
Adamorek 25.05.2015 16:49
pysze mięsko
as28 25.05.2015 16:02
mniam mniam
VioletoweKucharzenie 25.05.2015 12:18
Aromatyczny, dobrze doprawiony schab z dodatkiem kiełbasy z cielęciny i ogórków kiszonych. Bardzo ciekawy i oryginalny smak!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak