Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony łosoś ze szparagami i ryżem

5.0
(33)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na pieczonego łososia

filet z łososia 600 g
sól
Pieprz biały mielony Prymat
sok z cytryny 1/2 szt
cytryna 1/2 szt
koper świeży 4-5 gałązki

Składniki na szparagi

szparagi zielone 600 g
sól
oliwa 2-3 łyżki

Składniki na ryż

ryż basmati 200 g
sól
marchew 1 szt
masło 1 łyżka
posiekane listki tymianku 2-3 łyżki

Składniki na sos

śmietana kremówka 150 ml
bulion warzywny 75 ml
sos sojowy 1 łyżeczka
posiekane listki tymianku 1 łyżka
sól
Pieprz czarny Prymat w młynku

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony łosoś ze szparagami i ryżem

Kroki postępowania

1
Przygotowanie łososia:
Filety z łososia, płuczemy, oczyszczamy i przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na wierzch kładziemy gałązki koperku i plasterek cytryny. Wstawiamy do lodówki na ok. 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Każdy filet oddzielnie zawijamy w folię aluminiową i pieczemy ok. 20-25 minut. Po tym czasie możemy otworzyć folię i podpiec łososie przez 5 minut.
Krok 1 - Pieczony łosoś ze szparagami i ryżem foto
2
Przygotowanie szaragów:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Zielone szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce. Następnie nacieramy szparagi oliwą i posypujemy solą, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 15-20 minut
Krok 2 - Pieczony łosoś ze szparagami i ryżem foto
3
Przygotowanie ryżu:
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Marchewkę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle. Do marchewki dodajemy ugotowany ryż i posiekany tymianek. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą.
Krok 3 - Pieczony łosoś ze szparagami i ryżem foto
4
Przygotowanie sosu:
W rondelku doprowadzamy bulion do wrzenia i redukujemy o połowę. Dodajemy śmietankę i ewentualnie sos sojowy. Gotujemy aż sos zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy tymianek.

Upieczonego łososia wyjmujemy z foli, podajemy ze szparagami, ryżem i sosem.
Krok 4 - Pieczony łosoś ze szparagami i ryżem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 14.03.2017 15:14
smaczne danie
dollce 26.05.2015 20:10
cudowne danie
Krzysztof15 25.05.2015 19:39
super łosos
paulette17 25.05.2015 15:38
Uwielbiam łososia :) to najczęściej przyrządzana ryba przeze mnie. Twój bardzo, ale to bardzo apetyczny :)
Agnieszka-87-25 25.05.2015 15:03
apetyczne to!
Wiktoria29 25.05.2015 14:02
bardzo fajne połączenie,jeszcze tak nie próbowałam,ale brzmi super
kloruś 25.05.2015 12:35
wygląda fantastycznie! chętnie bym się skusiła!
ilka01 25.05.2015 11:01
wygląda bardzo apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak