Pieczony łosoś ze szparagami i ryżem

Pieczony łosoś ze szparagami i ryżem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na pieczonego łososia

  • filet z łososia

    600 g
  • sól

  • pieprz biały Prymat

  • sok z cytryny

    1/2 szt
  • cytryna

    1/2 szt
  • koper świeży

    4-5 gałązki

Składniki na szparagi

  • szparagi zielone

    600 g
  • sól

  • oliwa z oliwek

    2-3 łyżki

Składniki na ryż

  • ryż basmati

    200 g
  • sól

  • marchew

    1 szt
  • masło

    1 łyżka
  • posiekane listki tymianku

    2-3 łyżki

Składniki na sos

  • śmietana kremówka

    150 ml
  • bulion warzywny

    75 ml
  • sos sojowy

    1 łyżeczka
  • posiekane listki tymianku

    1 łyżka
  • sól

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczony łosoś ze szparagami i ryżem
Przygotowanie łososia:
Filety z łososia, płuczemy, oczyszczamy i przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na wierzch kładziemy gałązki koperku i plasterek cytryny. Wstawiamy do lodówki na ok. 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Każdy filet oddzielnie zawijamy w folię aluminiową i pieczemy ok. 20-25 minut. Po tym czasie możemy otworzyć folię i podpiec łososie przez 5 minut.
Krok 2 - Pieczony łosoś ze szparagami i ryżem
Przygotowanie szaragów:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Zielone szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce. Następnie nacieramy szparagi oliwą i posypujemy solą, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 15-20 minut
Krok 3 - Pieczony łosoś ze szparagami i ryżem
Przygotowanie ryżu:
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Marchewkę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle. Do marchewki dodajemy ugotowany ryż i posiekany tymianek. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą.
Krok 4 - Pieczony łosoś ze szparagami i ryżem
Przygotowanie sosu:
W rondelku doprowadzamy bulion do wrzenia i redukujemy o połowę. Dodajemy śmietankę i ewentualnie sos sojowy. Gotujemy aż sos zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy tymianek.

Upieczonego łososia wyjmujemy z foli, podajemy ze szparagami, ryżem i sosem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Grazyna0211

14.03.2017 15:14
smaczne danie

dollce

26.05.2015 20:10
cudowne danie

Krzysztof15

25.05.2015 19:39
super łosos

paulette17

25.05.2015 15:38
Uwielbiam łososia :) to najczęściej przyrządzana ryba przeze mnie. Twój bardzo, ale to bardzo apetyczny :)

Agnieszka-87-25

25.05.2015 15:03
apetyczne to!

Wiktoria29

25.05.2015 14:02
bardzo fajne połączenie,jeszcze tak nie próbowałam,ale brzmi super

kloruś

25.05.2015 12:35
wygląda fantastycznie! chętnie bym się skusiła!

ilka01

25.05.2015 11:01
wygląda bardzo apetycznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat