Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba po grecku według mojego przepisu

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filety rybne 1 kg
sól i pieprz do smaku
sok z cytryny do smaku
ketchup pikantny 0,5 szkl
seler korzeniowy 0,5 szt
marchew 1,5 kg
cebula 4 szt
pietruszka 2 szt
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
ziele angielskie do smaku
Liść laurowy suszony Prymat do smaku
jajko 3 szt
mąka 0,5 szkl
Bułka tarta klasyczna Prymat 0,75 szkl
masło 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba po grecku według mojego przepisu

Kroki postępowania

1
Filety oprószyć solą i pieprzem, polać sokiem z cytryny i odstawić.

Krok 1 - Ryba po grecku według mojego przepisu foto
2
Jajko roztrzepać, bułkę i mąkę wymieszać, kawałki filetu panierować i smażyć na złoty kolor.
Krok 2 - Ryba po grecku według mojego przepisu foto
3
Warzywa obrać.. Marchew zetrzeć na dużych oczkach tarki. Podobnie zetrzeć seler i pietruszkę.
Krok 3 - Ryba po grecku według mojego przepisu foto
4
Cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć cebulę na maśle przełożyć do rondla dodać ziele i liść
Krok 4 - Ryba po grecku według mojego przepisu foto
5
Do cebuli dodać starte warzywa, wymieszać zalać niewielką ilością wody i gotować do miękkości. Wlać ketchup i wymieszać. Doprawić do smaku i dusić jeszcze 2-3 minuty.
Krok 5 - Ryba po grecku według mojego przepisu foto
6
Rybę wyłożyć na talerze.
Przykryć rybę warzywami.

Można podawać na ciepło lub zimno.
Krok 6 - Ryba po grecku według mojego przepisu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 09.10.2015 14:58
Lubię i robię ją.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak