Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto miodowe z korzenną nutką

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto miodowe

mąka pszenna 3 szkl
cukier puder 10 dag
miód 4 łyżki
jajko 2 szt
śmietana 1 łyżka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Biszkopt

jajko 4 szt
cukier 2/3 szkl
mąka tortowa 2/3 szkl
kakao 2 łyżki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki
sok z cytryny 1 łyżka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Masa z kaszy manny

mleko 3 szkl
kasza manna 10 łyżek
sól do smaku
cukier puder 15 dag
masło 20 dag
cukier waniliowy 1 łyżka
sok z cytryny do smaku

Poncz

woda 2/3 szkl
sok z cytryny 1 łyżeczka
miód 1 łyżeczka

Pozostałe składniki

marmolada 2 ( z różą) szkl
powidła śliwkowe 1/2 szkl
czekolada gorzka 10 dag
czekolada mleczna 10 dag
śmietana 1 łyżka

Porada

Ciasto miodowe z biszkoptem o smaku piernika i różaną marmoladą jest bardzo aromatyczne i smaczne. Warto go przygotować.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto miodowe z korzenną nutką

Kroki postępowania

1
Ciasto miodowe: Mąkę wymieszać z sodą, posiekać z masłem. Dodać cukier puder, płynny miód, jajka, śmietanę i zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować, ułożyć na przygotowane blaszki o wymiarze 24/36 cm. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.
Krok 1 - Ciasto miodowe z korzenną nutką foto
2
Biszkopt korzenny: Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać, wymieszać z przyprawą do pierników. Całe jajka z cukrem ubić na parze do białości. Gdy brzegi naczynia zaczną obsychać zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Następnie masę jajeczną delikatnie wymieszać z mąką. Ciasto biszkoptowe przełożyć na blaszki o takiej samej wielkości jak ciasto miodowe. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15 minut.
Krok 2 - Ciasto miodowe z korzenną nutką foto
3
Masa z kaszy manny: Na gotujące się mleko z odrobiną soli wsypać kaszę mannę energicznie mieszając. Gotować przez kilka minut, zdjąć z ognia, przykryć i pozostawić do ostudzenia. Masło z cukrem i cukrem z wanilią utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo po łyżce zimnej kaszy.
Krok 3 - Ciasto miodowe z korzenną nutką foto
4
Doprawić do smaku sokiem z cytryny lub spirytusem.
Krok 4 - Ciasto miodowe z korzenną nutką foto
5
Placki miodowe i biszkopt skropić ponczem. Marmoladę wymieszać z powidłami. Oba placki miodowe posmarować marmoladą.
Krok 5 - Ciasto miodowe z korzenną nutką foto
6
Na jeden wyłożyć połowę masy, wyrównać, położyć biszkopt, pozostałą masę i przykryć drugim plackiem marmoladą do kremu. Obciążyć deseczką, pozostawić na 2-3 godziny.
Krok 6 - Ciasto miodowe z korzenną nutką foto
7
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietaną ( odłożyć 3-4 kostki) Następnie oblać ciasto i posypać startą na tarce odłożoną czekoladą.
Krok 7 - Ciasto miodowe z korzenną nutką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kozieradka 14.02.2017 17:07
Lubię ciemne ciasta.
pestka 23.12.2016 12:38
wygląda pysznie
Izabela28 25.05.2015 10:09
idealne ciasto na urodziny lub imieniny:)
monika141 25.05.2015 08:52
smaczne ciasto
Motorek 25.05.2015 08:40
smaczne ciasto
Małgorzata Pin 24.05.2015 22:05
Wygląda wyśmienicie.
Wiktoria29 24.05.2015 21:29
brzmi zachęcająco, chętnie bym spróbowała
Ada-Gaba 24.05.2015 21:09
fajny przepis
Mama niejadka 24.05.2015 20:26
Pyszne ciasto
inka2012 24.05.2015 20:11
aż chce się jeść :)
agnieszka214 24.05.2015 19:41
do kawki chętnie zjem taki kawałeczk
ben-ka 24.05.2015 19:40
Zjadłabym kawałeczek.
kasienka23 24.05.2015 19:04
wygląda bardzo efektownie!
olkaaa 24.05.2015 18:24
fajny przepis
Alex_M 24.05.2015 18:23
dobre ciacho :)
halina17 24.05.2015 18:21
Smaczne ciasto.
ania2610 24.05.2015 18:15
prezentuje się doskonale!
iskierka.ag 24.05.2015 18:09
Świetny :)
Malinka 24.05.2015 17:50
Do niedzielnej kawki idealne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak