Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chocolate banana bread

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

banan 7 sztuk
mąka pszenna 300 g
masło klarowane 10 łyżek
cukier 200 g
jaja 2 sztuki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
kakao 3 łyżki
czekolada gorzka 50 g
sól 1 szczypta
margaryna
Bułka tarta klasyczna Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Chocolate banana bread

Banany obrać i rozgnieść za pomocą widelca. Dodać stopione masło i dokładnie wymieszać. Cały czas mieszając dodawać po trochu: cukier, jajka, cukier waniliowy oraz przesianą z sodą, kakao i szczyptą soli mąkę. Czekoladę pokroić w drobną kostkę, posypać odrobiną mąki i wmieszać w ciasto. Formę posmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Przelać ciasto do formy i wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika na godzinę. Po tym czasie wierzch ciasta przykryć folią aluminiową i piec kolejne 30 minut, sprawdzając co jakiś czas za pomocą patyczka, czy ciasto wciąż jest mokre. Należy przy tym pamiętać, że musi ono być dość wilgotne, ale nie może być surowe. Jak to sprawdzić? Jeśli na patyczku przylepiło się ciasto, to należy jeszcze poczekać z wyjmowaniem foremki z piekarnika. Natomiast jeśli patyczek jest lekko wilgotny, ale nie oblepiony ciastem - można śmiało wyłączyć piekarnik, a ciasto odstawić do wystudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 24.05.2015 19:11
Na pewno pyszny!
iskierka.ag 24.05.2015 18:10
Ale apetyczne.
IKrakowianka 24.05.2015 17:29
jak dla mnie rewelacja
inka2012 24.05.2015 17:28
apetycznie wygląda :)
marcia7 24.05.2015 16:27
rewelacyjny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak