Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryżowo - szpinakowe kotleciki.

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 1 woreczek
szpinak mrożony 300 g
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
masło 1 łyżka
mąka 1 łyżka
jajko 2 sztuki
olej
Bułka tarta klasyczna Prymat
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Czosnek suszony Prymat

Porada

Usmażone kotlety warto przełożyć na ręcznik papierowy, by pozbyć się z nich nadmiaru tłuszczu.

Przepis i sposób przygotowania na: Ryżowo - szpinakowe kotleciki.

Kroki postępowania

1
Ryż ugotować, a następnie gdy ostygnie przełożyć go do miski.Niedużą cebulę w miarę drobno pokroić, a ząbki czosnku posiekać.Na patelni rozpuścić masło, a następnie podsmażać na nim pokrojoną cebulę i czosnek. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodać szpinak i podsmażać go do momentu, aż odparuje z niego nadmiar wody.Po podsmażonego z cebulą i czosnkiem szpinaku dodać mąkę i jajka. Wszystko zamieszać i jeszcze przez moment podsmażać.
Krok 1 - Ryżowo - szpinakowe kotleciki. foto
2
Nieco przestygnięty szpinak dodać do ryżu. Wymieszać podsmażony szpinak z ugotowanym ryżem dodając do niego podczas mieszania 2 łyżki bułki tartej oraz doprawiając całość solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem do smaku.
Krok 2 - Ryżowo - szpinakowe kotleciki. foto
3
Z gotowej masy powstałej z wymieszania ryżu ze szpinakiem formować średniej wielkości kotlety i obtaczać je w bułce tartej.
Krok 3 - Ryżowo - szpinakowe kotleciki. foto
4
Kotlety smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Krok 4 - Ryżowo - szpinakowe kotleciki. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 28.05.2015 20:58
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak