Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka gotowana w ziołowo-majonezowej zalewie

5.0
(40)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

szynka wieprzowa 1 kg
majeranek 1/2 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/2 łyżeczki

Zalewa

woda zimna 2 litry
sól 3 łyżki
cukier 1 łyżka
czosnek 3-4 ząbki
Ziele angielskie całe Prymat kilka ziaren
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat kilka ziaren
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 listki
majeranek 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
rozmaryn świeży 1 gałązka
majonez 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka gotowana w ziołowo-majonezowej zalewie

Kroki postępowania

1
Szynkę nacieram w 1/2 łyżeczki majeranku i ziół prowansalskich - wstawiam na godzinkę do lodówki.
Krok 1 - Szynka gotowana w ziołowo-majonezowej zalewie foto
2
W garnku gotuję wodę, sól oraz cukier. W tym czasie na talerzyku przygotowuję ząbki czosnku oraz wszystkie ziołowe składniki zalewy.
Krok 2 - Szynka gotowana w ziołowo-majonezowej zalewie foto
3
Wsypuję zawartość talerzyka do zalewy, dodaję 2 łyżki majonezu i doprowadzam do wrzenia (majonez początkowo rozwarstwi się, ale nie należy się tym przejmować). Zalewę studzę, następnie wkładam do niej szynkę i ponownie doprowadzam do wrzenia - od tego momentu gotuję 10min, pozostawiam do ostygnięcia i wstawiam na noc do lodówki (mięso powinno być całe zanurzone).
Krok 3 - Szynka gotowana w ziołowo-majonezowej zalewie foto
4
Następnego dnia wstawiam garnek na gaz, znowu doprowadzam do wrzenia i ponownie gotuję 10 minut -pozostawiam do ostygnięcia i wstawiam na kolejną noc do lodówki. Rano ostatni raz gotuję 10 minut, czekam, aż ostygnie, wyjmuję szynkę , odsączam ją i mięsko jest gotowe do jedzenia.
Krok 4 - Szynka gotowana w ziołowo-majonezowej zalewie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

W poszukiwaniu inspiracji 24.05.2015 16:12
Domowa wędlina... Uwielbiam :)
Janina 24.05.2015 14:34
Najlepsze swojskie wyroby:)
barbara11561 24.05.2015 14:29
Bardzo lubię takie mięska:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak