Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

syrop miętowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mięta około 500 liści
cukier 1 szklanka
woda 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: syrop miętowy

Kroki postępowania

1
Oberwać liście mięty od łodyżek a następnie wypłukać
Krok 1 - syrop miętowy foto
2
Zalać liście szklanką wody i gotować około 10 minut. Odstawić na około 12 godzin
Krok 2 - syrop miętowy foto
3
Przelać powstały napar przez gęste sitko. dodać cukier i gotować bez przykrywania garnka przez około pół godziny.
Krok 3 - syrop miętowy foto
4
Gotujący syrop przelać do słoika lub butelki i szczelnie zamknąć
Krok 4 - syrop miętowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matesko 24.05.2015 23:16
Mam dużo mięty w ogrodzie, ale nie pomyślałam o zrobieniu syropu, tylko suszyłam na zimę, dzieli za pomysł
Lis 24.05.2015 11:30
Super przepis na syrop
Futka 24.05.2015 11:11
Świetny przepis na aromatyczny syropek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak