Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle nadziewane boczkiem i porami

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

chudego boczku 1/2 kg
ziemnaików 1 i 1/2 kg
małych porów 2 szt.
jajek 2 szt.
mąki pszennej 40 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle nadziewane boczkiem i porami

Ziemniaki dokładnie wyszorować szczoteczka i ugotować w łupinach. Po odcedzeniu obrać i zemleć przez maszynkę. Ostudzić.

Mięso oczyścić, umyć, osuszyć i przepuścić przez maszynkę do mielenia razem z oczyszczonymi porami (cała część biała i 1/4 części zielonej). Dodać marynatę pikantną, przyprawę do mięsa mielonego, sól, pieprz i paprykę (wg uznania). Wymieszać i przełożyć na patelnię. Podsmażać około 10 minut. Wyjąć na sito, aby mięso osiąkło z tłuszczu, co jakiś czas dociskając łyżką (tłuszczu z patelni nie wylewać).

Do ziemniaków dodać przesianą mąkę, jajka, sól i pieprz. Wyrobić gładkie ciasto. Formować nieduże placuszki, nakładać na nie farsz i zlepiać, formułując jednocześnie kuliste knedle. Wrzucać je do posolonego wrzątku i gotować 7 minut. Wyciągać łyżką cedzakową i podawać polane tłuszczem i jeśli zostało farszu - to posypane mięsem. Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 27.10.2011 20:54
obiecuję i obiecuję sobie, że zrobię knedle i na obietnicach się kończy ale w koncu sie pozbieram i zrobię! a ten przepis będzie mi służył za wzór!
kasienka23 12.10.2011 10:23
pycha
Sarenka 24.03.2011 20:28
Uwielbiam takie knedelki, dawno nie robilam.
halina17 15.08.2010 20:04
Smaczne knedle.
aguus 15.08.2010 11:38
Fajne połączenie boczku z porem. Koniecznie muszę wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak