Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniki lukrowane wiosenne

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 1,5 kg
miód pszczeli 250 g
margaryna 250 g
cukier 1,5 szkl
jajko 5
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 op
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżka

lukier

białko 1
cukier puder 1 szkl
sok z cytryny 1 łyżka
barwnik spożywczy do ciast

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniki lukrowane wiosenne

Mąkę wymieszać z przyprawami i sodą. Wodę miód, margarynę i cukier zagotować zdjąć z ognia i bardzo powolutku dodać amoniak. Mąkę zalać gorącą zalewą, ciągle mieszając dobrze wyrobić, gdy przestygnie dodać po jednym jajku ciągle wyrabiając. wystudzić ciasto, otoczyć w mące i przechowywać ok 3 tyg na dolnej półce w lodówce.


1/4 ciasta rozwałkować, wyciąć duże serca lub inne kształty i upiec w temp 180 st przez ok 12 min.

Przygotować lukier
Białko ubić na sztywną piane, stopniowo dodać cukier i sok z cytryny. Gdyby zaszła taka potrzeba to dodać jeszcze cukru.
W osobnych miseczkach rozmieszać kolorowy lukier.

Pierniki malowałam najpierw białym lukrem całe a potem wykałaczką nakładałam kolorowy lukierm układając wzory i kwiaty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 24.01.2016 10:45
Jak ładnie ozdobione !
barbara11561 23.05.2015 14:53
świetne pierniczki:)
Piter 31 23.05.2015 12:27
Pyszny deser.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak