Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Surówka ogórkowo-rzodkiewkowa z kalarepką i czosnkiem niedźwiedzim

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ogórek zielony 1 duży
rzodkiewki średni pęczek
szczypiorek średni pęczek
kalarepka młoda 1 średnia
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat do smaku
jogurt grecki do smaku
natka pietruszki siekana
sok z cytryny 1-2 łyżki
Pieprz biały mielony Prymat szczypta
cukier szczypta
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Porada

Jogurt grecki można zastąpić niskotłuszczowym jogurtem naturalnym, chudą kwaśną śmietaną albo sosem majonezowo-jogurtowym.

Przepis i sposób przygotowania na: Surówka ogórkowo-rzodkiewkowa z kalarepką i czosnkiem niedźwiedzim

Warzywa umyć i osączyć. Ogórki i kalarepkę obrać (czasem lubię ogórka pokroić ze skórką) i pokroić dowolnie. Rzodkiewki pokroić w plasterki, a czosnek niedźwiedzi w paseczki. Drobno pokroić szczypiorek i natkę pietruszki. Wszystkie warzywa posolić, popieprzyć i posłodzić delikatnie, a następnie skropić sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać. Na końcu surówkę połączyć z jogurtem greckim.

Podawać jako dodatek do obiadu, potraw z grilla lub jako samodzielne lekkie danie z dodatkiem pieczywa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 27.05.2015 15:44
Ja lubię czasami zamiast ciężkiego posiłku zjeść michę takiej surówki - a teraz akurat idealna pora na to :)
misia53 22.05.2015 20:51
taka suróweczka by mi smakowała

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak