Naleśniki żytnie z farszem zapiekane w sosie serowym

Ifa

Ifa

Naleśniki żytnie z farszem zapiekane w sosie serowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Naleśniki

  • jajka

    2
  • mleko

    300 ml
  • mąka żytnia

    150 g
  • woda gazowana

    150 ml
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • sól do smaku

  • pieprz czarny mielony

    1-2 szczypty

Farsz

  • twaróg

    300 g
  • kasza gryczana

    100 g
  • papryka konserwowa

    1/2 słoika
  • natka pietruszki

    1 garść
  • papryka słodka mielona

    1 łyżeczka
  • sól

    1 łyżeczka
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1/2 łyżeczki

Sos serowy

  • masło

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • mleko

    350-400 ml
  • ser żółty

    200 g
  • ser żółty

    30 g
  • sól do smaku

  • czarny pieprz mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Naleśniki żytnie z farszem zapiekane w sosie serowym
Naleśniki: w misce zmiksuj jajka z mlekiem, dodaj mąkę, olej i przyprawy, wymieszaj i odstaw na 30 minut. Po tym czasie dodawaj stoniowo wodę gazowaną i miksuj, tylko tyle wody, by uzyskać w miarę gęste ciasto (nie powinno być za rzadkie bo naleśniki się rozpadną). Patelnię lekko natłuść, wylewaj 1 chochlę ciasta i smaż naleśniki. Z tej porcji wyszło mi 9 sztuk o śred. 20 cm.
Krok 2 - Naleśniki żytnie z farszem zapiekane w sosie serowym
Farsz: kaszę gryczaną ugotuj na sypko, lekko ostudzoną przełóż do miski, wkrusz twaróg. Paprykę pokrój w kostkę, pietruszkę posiekaj. Farsz wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i słodką papryką w proszku.
Krok 3 - Naleśniki żytnie z farszem zapiekane w sosie serowym
Na środek naleśnika nakładaj farsz, zawijaj jak paczuszkę.
Krok 4 - Naleśniki żytnie z farszem zapiekane w sosie serowym
Zawinięte naleśniki układaj w formie żaroodpornej.
Krok 5 - Naleśniki żytnie z farszem zapiekane w sosie serowym
Sos serowy: na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę, mieszając przesmaż ją. Stopniowo wlewaj mleko cały czas mieszając, bo sos szybko gęstnieje i przypala się. Pod koniec wsyp potarty żółty ser, mieszaj aż ser się rozpuści. Sos dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Krok 6 - Naleśniki żytnie z farszem zapiekane w sosie serowym
Naleśniki polej sosem serowym, wierzch posyp startym serem. Naleśniki zapiekaj 25 minut w 200 st. C.
Ifa
Mąka żytnia była o typie 1150. Ser żółty to emmentaler, ale można użyć praktycznie każdego żółtego sera.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Grazyna0211

24.03.2016 09:00
smaczne danie

mami93

23.05.2015 12:55
bardzo fajne :)

Wiktoria29

22.05.2015 20:36
ciekawy farsz, danie wygląda bardzo apetycznie

malgosia2661

22.05.2015 17:34
Pięknie podane :)

Malinka

22.05.2015 17:17
Na pewno by mi smakowało :) A zdjęcie aż zachęca do skosztowania tej pysznej propozycji!!!

Anna133

22.05.2015 15:30
genialne danie, muszę wypróbować

Monika-twin

22.05.2015 13:02
pyszne i zdrowe.

Futka

22.05.2015 12:49
Świetne, pomysłowe i smaczne naleśniki :)

2milutka

22.05.2015 11:42
Wspaniałe, mozna jeść oczami :)

Aleksandra/Olcia

22.05.2015 11:17
pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat