Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenny na kwasie z kapusty - z ziarnami i natką pietruszki

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 400 ml
kwas z kapusty 100 ml
Sól ziołowa jodowana Prymat 1/2 łyżki
drożdże suche 1 łyżeczka
mąka pszenna typ 450 550 g
słonecznik łuskany 5 łyżek
sezam 2 łyżki
siemię lniane złociste 2 łyżki
otręby pszenne 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny na kwasie z kapusty - z ziarnami i natką pietruszki

Kroki postępowania

1
Wodę połączyć z kwasem z kiszonej kapusty oraz solą - wymieszać.
Krok 1 - Chleb pszenny na kwasie z kapusty - z ziarnami i natką pietruszki foto
2
Dodać suszoną natkę pietruszki oraz odmierzone ziarenka.
Krok 2 - Chleb pszenny na kwasie z kapusty - z ziarnami i natką pietruszki foto
3
Dosypać mąkę pszenną (można połączyć białe mąki różnych typów) i wymieszać.
Krok 3 - Chleb pszenny na kwasie z kapusty - z ziarnami i natką pietruszki foto
4
Na koniec dosypać otręby pszenne i wmieszać do ciasta.
Krok 4 - Chleb pszenny na kwasie z kapusty - z ziarnami i natką pietruszki foto
5
Miskę z ciastem nakryć i odstawić do wyrośnięcia.
Krok 5 - Chleb pszenny na kwasie z kapusty - z ziarnami i natką pietruszki foto
6
Dużą foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować olejem i posypać płatkami owsianymi lub otrębami.
Krok 6 - Chleb pszenny na kwasie z kapusty - z ziarnami i natką pietruszki foto
7
Wyrośnięte ciasto przemieszać dość delikatnie i przelać do przygotowanej foremki - wierzch posypać dowolnymi płatkami lub otrębami.
Krok 7 - Chleb pszenny na kwasie z kapusty - z ziarnami i natką pietruszki foto
8
Keksówkę umieścić w worku foliowym, zakręcić i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Krok 8 - Chleb pszenny na kwasie z kapusty - z ziarnami i natką pietruszki foto
9
Upiec w temp. 220*C przez ok. 60 minut.
Wyjąć z foremki zaraz po upieczeniu i odstawić na kratkę do odparowania i ostygnięcia.
Krok 9 - Chleb pszenny na kwasie z kapusty - z ziarnami i natką pietruszki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 25.05.2015 14:38
Na samym zakwasie piekę niezwykle rzadko, zawsze mam obawy, że jest jeszcze zbyt słaby ;) Do chlebków drożdżowych dodaję zakwas wyłącznie dla wzbogacenia smaku i zmiany konsystencji :) A właśnie w zamian na zakwas używam kwasu z kapusty lub domowych ogórków kiszonych :)
Małgorzata Pin 22.05.2015 19:35
Samo zdrowie.
Malinka 22.05.2015 17:21
Piekłam już różne chlebki, ale zazwyczaj na drożdżach. Zakwasu jakoś się boję, a tu dodatkowo na kapuście... Rewelacyjny pomysł i widać, że chlebek wyszedł przepyszny :)
Habibi 22.05.2015 15:18
Olu, spróbuj koniecznie - zakwas z kapusty i ogórków kiszonych idzie u mnie na bieżąco do pszennego chleba na drożdżach :) Wyostrza smak i nieraz trudno uwieżyć, że to nie pieczywo typowo zakwasowe ;)
Habibi 22.05.2015 15:17
Ja bardzo często robię właśnie z sokiem z kiszonych ogórków, bo mam swoje :) A kiedy kupię dobrą kapustę, to zazwyczaj wypijam odciśnięty nadmiar soku, bo go uwielbiam ;) Tylko czasami uda mi się zlać nadmiar do słoiczka lub butelki i schować głęboko w lodówce właśnie z przeznaczeniem na chlebek :)
Habibi 22.05.2015 15:15
Koniecznie spróbuj i oceń, czy odpowiada Tobie ten smak, bo nie każdy go lubi... Ja często zastępuję część wody właśnie sokiem z kiszonej kapusty albo kiszonych ogórków, aby wyostrzyć smak zwłaszcza pszennego chleba na drożdżach :) Czasami w efekcie nieźle zastępują zakwas ;)
barbara11561 22.05.2015 14:58
Pyszny chlebek:)
Janina 22.05.2015 14:07
Z taki składnikiem chleba nie robiłam:)
2milutka 22.05.2015 11:43
bardzo ciekawy przepis ja robiłam też na kiszonym soku z ogórków :)
Aleksandra/Olcia 22.05.2015 11:20
zakwas z kapusty .... nie wpadłabym na to
Maridka19 22.05.2015 10:14
Chlebek idealny :)
Poison1988 22.05.2015 09:51
Wygląda rewelacyjnie :) na zakwasie z kapusty jeszcze nie robiłam ale chętnie wypróbuję przepis :)
Czyki 22.05.2015 09:43
Cudownie wyrósł, chętnie się poczęstuję:)
cooked 22.05.2015 09:03
super przepis, rewelacyjny chlebek :)
Habibi 22.05.2015 07:14
Bardzo lubię ulepszać i zmieniać podstawowe sprawdzone wielokrotnie przepisy - dodaję różne składniki, a część zastępuję innymi i za każdym razem powstaje zupełnie inne chlebek :)
dom-agi 22.05.2015 07:04
Ciekawy przepis!
Krzysztof15 22.05.2015 06:39
smakowity chlebek
norweska20 22.05.2015 00:03
smakowity wypiek
Iwusia 21.05.2015 22:56
wspaniały chlebuś

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak