Tort grzybowy

Tort grzybowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    100 g
  • proszek do pieczenia

    1 opak
  • jajka

    4 szt
  • mąka

    100 g
  • ziemniaki gotowane mielone

    1 kg
  • pieczarki posiekane

    250 g
  • śmietana

    1/2 szkl
  • mąka

    2 łyżki
  • tarta bułka

  • tłuszcz do formy

  • pieprz

  • sól

  • posiekana zielenina

    1 garść duża
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do ziemniaków dodać stopione masło, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ubite z solą i pieprzem żółtka, zieleninę i przyprawy, a na koniec ubitą pianę z białek. Jeśli masa jest zbyt rzadka, można dodać trochę bułki tartej.
Masa pieczarkowa: Pieczarki udusić na maśle, oprószyć solą i pieprzem, mąką, zalać śmietaną, dodać zieleninę i chwilę podgrzewać stale mieszając.
Tortownicę wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką, wyłożyć połowę masy ziemniaczanej, delikatnie wyłożyć masę pieczarkową i znów masę ziemniaczaną.
Posypać wiórkami zimnego masła i tartą bułką.
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku 60 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jasiek

14.10.2011 13:54
ale smakołyki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat