Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort grzybowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 100 g
proszek do pieczenia 1 opak
jajko 4 szt
mąka 100 g
ziemniaki gotowane mielone 1 kg
pieczarki posiekane 250 g
śmietana 1/2 szkl
mąka 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat
tłuszcz do formy
pieprz
sól
posiekana zielenina 1 garść duża

Przepis i sposób przygotowania na: Tort grzybowy

Do ziemniaków dodać stopione masło, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ubite z solą i pieprzem żółtka, zieleninę i przyprawy, a na koniec ubitą pianę z białek. Jeśli masa jest zbyt rzadka, można dodać trochę bułki tartej.
Masa pieczarkowa: Pieczarki udusić na maśle, oprószyć solą i pieprzem, mąką, zalać śmietaną, dodać zieleninę i chwilę podgrzewać stale mieszając.
Tortownicę wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką, wyłożyć połowę masy ziemniaczanej, delikatnie wyłożyć masę pieczarkową i znów masę ziemniaczaną.
Posypać wiórkami zimnego masła i tartą bułką.
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku 60 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 14.10.2011 13:54
ale smakołyki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak