Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SERNIK KUSICIEL

4.0
(29)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód

herbatniki pełnoziarniste 1 opakowanie (200 g.)
krakersy 1/2 opakowania (90 g. )
masło 100 gram
kakao 2 łyżki

Masa I

twaróg 500 gram
cukier puder 1 łyżka
cukier waniliowy 1 opakowanie
sok z cytryny 1 łyżka
banan 2 szt.
truskawki świeże 10 szt.
jogurt naturalny 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki ( z górką )
woda ciepła 3 łyżki

Masa II

truskawki 3 i 1/2 szkl. (mrożone)
galaretka truskawkowa 2 opakowania
woda 500 ml.

Przybranie :

truskawki świeże
borówki

Polewa

czekolada gorzka 3 kostki
mleko 2 łyżki
masło 1 łyżka

Porada

Jeżeli polewa będzie za gęsta dodać więcej mleka.

Przepis i sposób przygotowania na: SERNIK KUSICIEL

Kroki postępowania

1
Herbatniki i krakersy zmielić blenderem lub młynkiem.
Masło roztopić i dodać do masy herbatnikowej. Dokładnie wymieszać. Powinna być konsystencja mokrego piasku.
Krok 1 - SERNIK KUSICIEL foto
2
Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać.
Krok 2 - SERNIK KUSICIEL foto
3
Formę 25x11 cm. wyłożyć folią spożywczą. Następnie wyłożyć jasny spód.
Krok 3 - SERNIK KUSICIEL foto
4
Na jasny spód wyłożyć ciemny spód. Wyrównać i ugnieść. Wstawić do lodówki.
Krok 4 - SERNIK KUSICIEL foto
5
Twaróg umieścic w malakserze z ostrymi ostrzami. Dodać cukry, pokrojone w plastry banany, sok z cytryny oraz jogurt. Dokładnie zmiksować na gładką masę.
Żelatynę zalać ciepłą wodą i odstawić do napęcznienia. Wstawić do mikrofali na kilka sekund, aby stopniała ( nie może dojść do wrzenia, ponieważ wtedy żelatyna straci swoje właściwości żelujące ). Żelatynę dodać do masy twarogowej. Zmiksować.
Krok 5 - SERNIK KUSICIEL foto
6
Truskawki umyć i pokroić w ćwiartki. Dodać do masy twarogowej. Wymieszać szpatułką.
Krok 6 - SERNIK KUSICIEL foto
7
Masę wylać na spód ciasteczkowy. Wstawić do lodówki.
Krok 7 - SERNIK KUSICIEL foto
8
Galaretki przygotować według wskazówek na opakowaniu ( 500 ml. wody ).
Galaretkę odstawić do ostygnięcia.
Truskawki lekko rozpuścić w mikrofali. Następnie zmiksować blenderem.
Dodać do tężejącej już galaretki. Wymieszać i wstawić do lodówki na noc.
Po wyciągnięciu ułożyć na wierzchu pokrojone na pół owoce.
Polewa:
Czekoladę rozpuścić w rondelku z masłem i mlekiem.
Zrobić wzorki na owocach.
Krok 8 - SERNIK KUSICIEL foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 08.06.2017 11:35
super sernik
jagoda5913 04.06.2016 10:30
pyszności...:)
tomek18 23.05.2015 19:57
no kusi kusi:) pyszności
iziona 22.05.2015 19:06
Kusi oj kusi :)
Jadwiga/Jaga85 22.05.2015 15:54
Nazwa idealna
Agata3 22.05.2015 13:45
faktycznie kusiciel :)
Monika-twin 22.05.2015 13:03
extra wyglada i smakuje pewnie super.
Wacław 22.05.2015 12:23
bez wątpienia ,smaczny ten kusiciel ;-)
Mniam 22.05.2015 11:48
Wszystkie słodkości z owocami mnie kuszą, a Twój już szczególnie, bo z moimi ulubionymi truskaweczkami :) Mniami :)
Magula 22.05.2015 11:12
mniam wygląda pysznie
ilka01 22.05.2015 10:50
superowy :)
asiczekz 22.05.2015 10:32
faktycznie kusiciel :)
tytka 22.05.2015 09:53
smakowicie wygląda
Poison1988 22.05.2015 09:52
no i mnie stanowczo kusi. Rewelacyjnie wygląda, chętnie wypróbuję przepis na to cudo :)
Kuchareczekjeden 22.05.2015 09:37
ale ciacho...mniam
Ifa 22.05.2015 08:10
I ja bym się pokusiła o kawałeczek..:-)
Pani Domu 22.05.2015 07:27
kusi i to bardzo, aż ślinka leci
Krzysztof15 22.05.2015 06:41
wyglada apetycznie
Krystyna32 22.05.2015 05:44
wygląda pysznie
Renata9 21.05.2015 22:34
Super ten Twój serniczek :-)
Marta Ryżek-Kalkowska 21.05.2015 22:12
smacznie u ciebie.
MałaMi89 21.05.2015 22:11
Mnie skusił i to bardzo!! :) ślinka leci na sam widok :)
Anna169Hosz 21.05.2015 21:57
Czuje się wodzona na pokuszenie:)
Gracer 21.05.2015 21:46
fajny przepis
Łukasz15 21.05.2015 21:38
Palce lizać

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak