Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z makaronem i szparagami na cieście francuskim

3.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

ciasto francuskie 280 g

Nadzienie

makaron grube wstążki 25 dag
szparagi zielone 40 dag
szynka gotowana 10 dag
cukinia 1 sztuka
por 1/2 sztuki
oliwa 3 łyzki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Masa jajeczna

jajko 3 sztuki
ser żółty 10 dag
śmietana 18 proc 20 dag
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
sól do smaku
Szczypiorek cienki do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z makaronem i szparagami na cieście francuskim

Kroki postępowania

1
Świeżym ciastem francuskim wylepić dno i boki okrągłej formy żaroodpornej do zapiekanki.
Krok 1 - Tarta z makaronem i szparagami na cieście francuskim foto
2
Makaron do zapiekanki gotujemy al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki oliwy, odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
Krok 2 - Tarta z makaronem i szparagami na cieście francuskim foto
3
Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce, blanszujemy na stojąco 3 minuty we wrzątku z dodatkiem soli i łyżeczki cukru, odcedzamy kroimy na kawałki.
Krok 3 - Tarta z makaronem i szparagami na cieście francuskim foto
4
Cukinię myjemy i kroimy w szerokie wstążki, a pora na krążki, podsmażamy chwilę na rozgrzanej oliwie, aż się zeszklą.Do ugotowanego makaronu dodajemy szparagi, pokrojoną szynkę oraz cukinie z porem doprawiamy solą i pieprzem do smaku mieszamy. Gotowe nadzienie wykładamy na ciasto francuskie.
Krok 4 - Tarta z makaronem i szparagami na cieście francuskim foto
5
Jajka wbijamy do miski, miksujemy mikserem w trakcie dodajemy śmietanę oraz starty na tarce jarzynowej żółty ser, doprawiamy do smaku solą i gałką muszkatołową oraz białym pieprzem wylewamy na nadzienie, wstawiamy zapiekankę do nagrzanego do 180*c piekarnika i zapiekamy około 40 minut. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem, podajemy na gorąco po wyjęciu z pieca.
Krok 5 - Tarta z makaronem i szparagami na cieście francuskim foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 22.05.2015 14:46
znakomite danie
Ifa 22.05.2015 08:11
Fantastyczna tarta! Uwielbiam szparagi, mniam :-)
Gracer 21.05.2015 21:46
fajny przepis
Ada-Gaba 21.05.2015 21:17
znakomita tarta
RenataZ-et 21.05.2015 20:42
wyśmienita tarta
Katarzyna59 21.05.2015 20:23
wspaniale wygląda
W poszukiwaniu inspiracji 21.05.2015 19:53
Ciekawe i warte wypróbowania :)
cukiereczek 21.05.2015 19:37
apetyczna tarta
Stenka 21.05.2015 18:41
ślinka leci
ilka01 21.05.2015 18:03
pychota :)
wwwiolka 21.05.2015 17:54
Bardzo fajny przepis.
Monika-twin 21.05.2015 17:44
fajan tarta.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak