Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KOPERKOWE KLOPSIKI W SOSIE PIECZARKOWO KOPERKOWYM Z MAKARONEM

4.0
(24)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Mięso

mięso mielone wieprzowe 0.5 kg.
cebula 1/2 szt. ( mała)
bułka 1 szt.
woda do namoczenia bułki
koper świeży 2 łyżki (siekany)
jajko 1 szt.
sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Sos

woda 1 l.
cebula 1 szt.
pieczarki 150 gram
koper świeży 3 łyżki
masło 1 łyżka
kostka rosołowa 1/2 kostki
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki 1 garśc
mąka ziemniaczana 1 łyżka
woda zimna 2 łyżki
śmietanka 12-procentowa 6 łyżek

Dodatkowo

mąka 1/4 szkl.
makaron świderki ok. 400 gram.
woda do ugotowania makaronu

Przepis i sposób przygotowania na: KOPERKOWE KLOPSIKI W SOSIE PIECZARKOWO KOPERKOWYM Z MAKARONEM

Kroki postępowania

1
Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Krok 1 - KOPERKOWE KLOPSIKI W SOSIE PIECZARKOWO KOPERKOWYM Z MAKARONEM foto
2
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy masło. Dodajemy cebulkę i smażymy, aż się zeszkli.
Krok 2 - KOPERKOWE KLOPSIKI W SOSIE PIECZARKOWO KOPERKOWYM Z MAKARONEM foto
3
Dodajemy pieczarki i smażymy, aż pieczarki zmiękną. Doprawić szczyptą soli i pieprzem.
Krok 3 - KOPERKOWE KLOPSIKI W SOSIE PIECZARKOWO KOPERKOWYM Z MAKARONEM foto
4
Zalać wodą. Dodać kostkę rosołową.
Krok 4 - KOPERKOWE KLOPSIKI W SOSIE PIECZARKOWO KOPERKOWYM Z MAKARONEM foto
5
Mięso przygotować dzień wcześniej.
Do mięsa dodać jajko, namoczoną i odsączoną bułkę, sól, pieprz i koperek.
Cebulę obrać i zetrzeć na tarce na najdrobniejszych oczkach. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki.
Mokrymi dłoniami formujemy średnie klopsiki, które obtaczamy w mące. Następnie delikatnie umieszczamy w garnku.
Krok 5 - KOPERKOWE KLOPSIKI W SOSIE PIECZARKOWO KOPERKOWYM Z MAKARONEM foto
6
Dodajemy koper i posiekaną pietruszkę.
Krok 6 - KOPERKOWE KLOPSIKI W SOSIE PIECZARKOWO KOPERKOWYM Z MAKARONEM foto
7
Zagęszczamy rozrobioną mąką z zimną wodą. Mieszamy. Odstawiamy garnek i dodajemy śmietankę. Doprawiamy do smaku.
Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu.
Ugotowany przelewamy zimną wodą.
Krok 7 - KOPERKOWE KLOPSIKI W SOSIE PIECZARKOWO KOPERKOWYM Z MAKARONEM foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 25.05.2017 20:48
Pyszny obiad mniam
ben-ka 15.03.2017 12:01
Zjadłabym taki obiad.
IZABELA29 07.02.2017 19:36
Smacznie wygladają
2milutka 06.06.2016 15:03
To musi byc pycha!
Grazyna0211 06.05.2016 10:10
smaczne danie
w mojej kuchni 22.05.2015 00:12
smaczne na obiad
MałaMi89 21.05.2015 22:15
Świetne! :) na pewno by mi posmakowały!
Ada-Gaba 21.05.2015 21:19
smakowite danie
Beatris 21.05.2015 20:58
Bardzo apetyczne klopsiki:)
iskierka.ag 21.05.2015 17:22
Świetna propozycja.
molanka 21.05.2015 16:35
smakowite danie
IlonaAlbertos 21.05.2015 16:24
Wyglądają wspaniale.
mirosława4 21.05.2015 15:40
bardzo dobre i syte danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak