Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczę po polsku, kurczę pieczone – faszerowane

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

kurczak 2 kg
mięso mielone indycze 250 g
natka pietruszki garść
cebula 2 szt
jajko 1 (żółtko + białko) szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
pieczarki 5 szt
Mieszanka: groszek z marchewką 200 g
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Majeranek suszony Prymat
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat

Mizeria

ogórek 1 szt
sól do smaku
cukier 0,5 łyżeczki
śmietana 12% 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczę po polsku, kurczę pieczone – faszerowane

Kroki postępowania

1
Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Nacieramy solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i majerankiem ( na zewnątrz i od środka). Odstawiamy na godzinę do lodówki. Między czasie przygotowujemy farsz. Cebulkę i pieczarki kroimy w kosteczkę i szklimy na patelni. W misce mieszamy mięso mielone, groszek z marchewką, natkę pietruszki, żółtko, bułkę tartą. Przyprawiamy solą, pieprzem.
Krok 1 - Kurczę po polsku, kurczę pieczone – faszerowane foto
2
Białko ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy z farszem. Napełniamy kurczaka, otwór spinamy wykałaczkami, udka związujemy.
Krok 2 - Kurczę po polsku, kurczę pieczone – faszerowane foto
3
Kurczaka pieczemy pod przykryciem przez 1 godzinę w 190*C oraz przez 30 minut bez przykrycia. Kurczaka podałam z polską mizerią.
Mizeria: Ogórka ścieramy na tarce w plastry. Solimy i posypujemy cukrem. Odstawiamy na około 30 minut. Wlewamy śmietankę, mieszamy.
Krok 3 - Kurczę po polsku, kurczę pieczone – faszerowane foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 23.05.2015 19:59
rewelacja :) lubię takie mięsko
w mojej kuchni 22.05.2015 00:13
pyszny kurczak
barbara11561 21.05.2015 16:01
bardzo smacznie wygląda :)
ania2610 21.05.2015 14:42
apetycznie wygląda i kurczak i nadzienie!
gosia561 21.05.2015 11:41
na świąteczne obiady
2milutka 21.05.2015 10:58
wspaniały kurak!
Mniam 21.05.2015 10:57
Kurcze, jakie to dobre :)
marzut 21.05.2015 10:48
super przepis
Aleksandra/Olcia 21.05.2015 10:35
super mięsko !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak