Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filet duszony z bakłażanem , pestkami dyni oraz mini Mozzarellą :)

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka 400 gram
bakłażan 1 sztuka
pestki dyni 0.5 szklanki
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 0,5 łyzeczki
olej arachidowy 1 łyzka
sól 1\3 łyzeczki
mozzarella małe kulki 1 opakowanie
jogurt naturalny 1 mały kubeczek
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Filet duszony z bakłażanem , pestkami dyni oraz mini Mozzarellą :)

Kroki postępowania

1
Fileta myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i obsypujemy przyprawa do kurczaka.
Krok 1 - Filet duszony z bakłażanem , pestkami dyni oraz mini Mozzarellą :) foto
2
Bakłażana kroimy w plastry i obsypujemy solą , aby puściła gorycz. Odstawiamy na pół godziny .
Krok 2 - Filet duszony z bakłażanem , pestkami dyni oraz mini Mozzarellą :) foto
3
Po tym czasie bakłażana opłukujemy z soli , suszymy ręcznikiem papierowym ...i kroimy na połówki.
Krok 3 - Filet duszony z bakłażanem , pestkami dyni oraz mini Mozzarellą :) foto
4
Fileta umieszczamy na patelni z olejem arachidowym i podsmażamy z każdej strony.
Krok 4 - Filet duszony z bakłażanem , pestkami dyni oraz mini Mozzarellą :) foto
5
Następnie dodajemy bakłażana i wlewamy wodę do połowy wysokości składników. Dusimy pod przykryciem około 20 minut.
Krok 5 - Filet duszony z bakłażanem , pestkami dyni oraz mini Mozzarellą :) foto
6
Po tym czasie dodajemy pestki dyni - i razem dusimy 5 minut.
Krok 6 - Filet duszony z bakłażanem , pestkami dyni oraz mini Mozzarellą :) foto
7
Następnie dodajemy jogurt naturalny oraz przyprawy do smaku: sól, pieprz
Krok 7 - Filet duszony z bakłażanem , pestkami dyni oraz mini Mozzarellą :) foto
8
Na samym końcu dodajemy mini Mozzarellę i trzymamy na ogniu do momentu aż Mozzarella się delikatnie rozpuści. Smacznego :)
Krok 8 - Filet duszony z bakłażanem , pestkami dyni oraz mini Mozzarellą :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 21.05.2015 12:28
Dobry pomysł
olkaaa 21.05.2015 07:29
bardzo fajny
Pani Domu 21.05.2015 07:14
wygląda pysznie
fotoviderek 20.05.2015 21:15
Apetyczne danie :)
Wiktoria29 20.05.2015 20:51
bardzo fajne danie
IKrakowianka 20.05.2015 20:35
świetne połączenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak