Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

3 bit na biszkopcie

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

3 bit ciasto na biszkopcie to wersja bardzo puszysta, lekka i również szybka w przygotowaniu. Musimy poświęcić dodatkowy czas na upieczenie biszkoptu, ale nie jest to problematyczne. Sprawdźcie jak przyrządzić to ciasto raz dwa!

Składniki:

jajko 6 sztuk
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
kakao 2-3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
woda 1 łyżka
masa kajmakowa 1 puszka
masło 200 g
krakersy 500 g
olej 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: 3 bit na biszkopcie

W tym przepisie na 3 bit ciasto na biszkopcie jest połączone z krakersami. Mamy więc jednocześnie miękkie, puszyste ciasto na spodzie i na górze, a pomiędzy masami przełamanie smaku słodkiego słonymi krakersami. Nie bójcie się - komponują się one znakomicie!

Wymiary formy: około 20x30 cm. 

Piekarnik rozgrzejcie do 170 stopni Celsjusza. 

Biszkopt: Białka ubić z cukrem, dodać żółtka. Razem ubijać. Dodać resztę składników (wodę na końcu). Wymieszać. Piec w dużej prostokątnej blaszce ok. 30-40 min. w temp. 170 st. Po upieczeniu biszkopt podzielić na dwie części.

Masa: Masło utrzeć na krem, dodając łyżką stopniowo masę kajmakową. 

Warstwy ciasta po kolei:

1/2 biszkoptu
masa
warstwa krakersów
masa
warstwa krakersów
masa
warstwa krakersów
masa
1/2 biszkoptu

Całość polać polewą czekoladową i posypać siekanymi orzechami. Odstawić do przegryzienia się składników. Trzymać ciasto w lodówce.

Zobaczcie też inne przepisy na 3 bit:

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela20 17.12.2011 14:42
lubię ciasta z biszkoptem :)
Allice 08.12.2011 10:30
pychotka
rosik93 16.08.2010 20:27
Oj chętnie bym zjadł:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak