Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony królik z młodymi ziemniakami i marchewką
Tuszkę królika myjemy, oczyszczamy i porcjujemy. Mięso nacieramy solą i pieprzem i wkładamy do przygotowanej wcześniej marynaty na ok. 1-2 godziny (można na całą noc).
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Królika wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego. Do mięsa dodajemy umyte młode ziemniaki (można je wcześniej obrać), które należy posolić. Naczynie wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie do mięsa i ziemniaków dodajemy całe, młode marchewki. Pieczemy ok. 45 minut. Podlewając mięso wytworzonym sosem. Upieczonego królika wraz z warzywami przekładamy na półmisek. Powstały podczas pieczenia sos przelewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy śmietankę. Gotujemy aż sos zgęstnieje. Przed podaniem polewamy królika i warzywa sosem.