Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jablkowo- smietankowe na zimno

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

biszkopt ciemny

mąka pszenna 50 g
mąka ziemniaczana 50 g
jajko 3 szt
cukier puder 60 g
kakao 1 lyzka

mus jablkowy

jabłka 6 szt
cukier 3 lyzki
galaretka cytrynowa 1 op

smietanka

śmietana kremówka 400 ml
cukier puder 2 lyzki
galaretka cytrynowa 1 op

dodatkowo

czekolada gorzka
marmolada rozana

Przepis i sposób przygotowania na: Jablkowo- smietankowe na zimno

Kroki postępowania

1
Bialka oddzielic od zoltek.

Bialka ubijamy na sztywna piane, pod koniec dodajac stopniowo cukier puder
Krok 1 - Jablkowo- smietankowe na zimno foto
2
Nastepnie dodajemy zoltka i mieszamy.

Po zoltkach dodajemy przesiane maki i kakao.
Mieszamy
Krok 2 - Jablkowo- smietankowe na zimno foto
3
Ciasto wylewamy do tortownicy i pieczemy do suchego patyczka w 170 st C
Krok 3 - Jablkowo- smietankowe na zimno foto
4
Po upieczeniu odwracamy do gory nogami, zeby bylo rowne i studzimy
Krok 4 - Jablkowo- smietankowe na zimno foto
5
Obie galaretki rozpuszczamy w polowie przewidzianej porcji wody
Krok 5 - Jablkowo- smietankowe na zimno foto
6
Jablka obieramy, scieramy na tarce na grubych oczkach
Krok 6 - Jablkowo- smietankowe na zimno foto
7
Nastepnie wrzucamy na patelnie, dodajemy cukier i podlewamy pol szklanki wody, lub bez dodatku cukru, podlewajac sokiem jablkowym.

Dusimy do miekkosci
Krok 7 - Jablkowo- smietankowe na zimno foto
8
Gotowe jablka studzimy, nastepnie dodajemy do nich polowe galaretki.
Dokladnie miksujemy na gladki mus
Krok 8 - Jablkowo- smietankowe na zimno foto
9
Biszkopt smarujemy cienko marmolada rozana.
Wykladamy mus jablkowy, rownamy.
Krok 9 - Jablkowo- smietankowe na zimno foto
10
Kremowke ubijamy na stywna piane, pod koniec dodajemy cukier i tezejaca galaretke.

Smietane wykladamy na mus jablkowy, rownamy
Krok 10 - Jablkowo- smietankowe na zimno foto
11
Ciasto posypujemy starta czekolada i chlodzimy minimum 3 godziny


SMACZNEGO!!!
Krok 11 - Jablkowo- smietankowe na zimno foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 21.05.2015 19:20
lubię to ciacho
Mniam 21.05.2015 11:04
Smaczne i delikatne ciasto.
Krystyna32 21.05.2015 06:13
wygląda pysznie
misia53 20.05.2015 23:59
smaczne słodkości
fotoviderek 20.05.2015 21:15
Rewelacyjne ciacho :)
IKrakowianka 20.05.2015 20:36
super ciacho!
Anna169Hosz 20.05.2015 20:14
Moje smaki - pyszne!
marcia7 20.05.2015 19:25
Piękne warstwy wyszły
wyattearp 20.05.2015 19:09
pysznie wygląda
2milutka 20.05.2015 19:06
fajne ciacho:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak