Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia IV, odc. 60: Bliny gryczane z nadzieniem ruskim

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto na bliny

mąka gryczana 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
drożdże 25 g
woda 1/2 szklanki
jajko 1 szt.
masło 50 ml
mleko 2% 1,5 szklanki

Farsz:

twaróg 1/2 kostki
ziemniaki ugotowane 4-5 sztuk
Pieprz biały mielony Prymat
olej rzepakowy
sos sojowy jasny 1 łyżka
sos sojowy 1 łyżka (ciemny)
cebula 1 szt.
Majeranek suszony Prymat

Sos

czosnek 1 ząbek
śmietana 12% 150 ml
Pieprz czarny mielony Prymat
cukier 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
cytryna 1 szt.

Do ozdoby

papryka marynowana
rukola

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia IV, odc. 60: Bliny gryczane z nadzieniem ruskim

Kroki postępowania

1
Gotujemy mleko, a w ciepłej wodzie przygotowujemy rozczyn czyli rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru.
2
Następnie przygotowujemy farsz. Przeciskamy ugotowane ziemniaki przez praskę, dodajemy do nich biały ser, który rozdrabniamy w misce widelcem. Doprawiamy solą i pieprzem. Siekamy cebulę w drobną kostkę i smażymy na oleju rzepakowym i odrobinie masła. Do ziemniaków z serem dodajemy majeranek, podsmażoną cebulę i 2 rodzaje sosu sojowego.
3
Mąkę gryczaną parzymy, czyli zalewamy ciepłym mlekiem cały czas mieszając, aby uniknąć grudek.

Do sparzonej mąki z mlekiem dolewamy wcześniej przygotowane drożdże, dosypujemy mąkę pszenną i wbijamy 1 jajko. Dodajemy rozpuszczone masło. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut aby trochę urosło.
4
Przygotowujemy sos. Do miski wlewamy śmietanę i dodajemy starty czosnek. Przyprawiamy pieprzem, dodajemy odrobinę skórki z cytryny, soli morskiej oraz sok z połówki cytryny. Całość mieszamy.
5
Na patelnię dajemy trochę oleju i odrobinę masła. Łyżkę maczamy w oleju, aby było łatwiej nakładać ciasto na patelnię. Układamy na patelni z ciasta małe placuszki, na nie kładziemy odrobinę farszu i przykrywamy kolejną warstwą ciasta, która zamyka farsz w środku.
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 60: Bliny gryczane z nadzieniem ruskim foto
6
Gotowe bliny podajemy z rukolą, sosem czosnkowo-śmietanowym i papryką marynowaną Smak.
Krok 6 - Przepis dnia IV, odc. 60: Bliny gryczane z nadzieniem ruskim foto
7
Smacznego!
Krok 7 - Przepis dnia IV, odc. 60: Bliny gryczane z nadzieniem ruskim foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak