Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia IV, odc. 58: Pasta z fasoli z ekspresowymi bułeczkami

5.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

fasola biała 1 puszka
Przyprawa do dań z fasoli i warzyw strączkowych Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Kminek cały Prymat
czosnek 2 ząbki
cytryna 1 szt.
pomidory suszone Smak
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
pestki słonecznika 2 łyżki
olej rzepakowy
natka pietruszki
Pieprz czarny mielony Prymat

Bułeczki

mąka pszenna 450 g
mleko 250 ml
drożdże 50 g
jajko 1 szt.
sezam 2 łyżki
Czarnuszka nasiona Prymat 2 łyżki
sezam czarny 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia IV, odc. 58: Pasta z fasoli z ekspresowymi bułeczkami

Kroki postępowania

1
Zaczynamy od ciasta na bułki. W dużym naczyniu mieszamy jajko, drożdże, cukier i ciepłe mleko. Następnie dodajemy mąkę i przyprawiamy solą morską. Dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto.
Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 58: Pasta z fasoli z ekspresowymi bułeczkami foto
2
Z ciasta formujemy małe bułeczki które następnie smarujemy mlekiem (ewentualnie roztrzepanym jajkiem) i posypujemy w zależności od preferencji sezamem lub czarnuszką. Bułeczki wstawiamy do zimnego piekarnika, gdzie będą rosły wraz ze wzrostem temperatury. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 58: Pasta z fasoli z ekspresowymi bułeczkami foto
3
Do malaksera wrzucamy kolejno: fasolę, pestki słonecznika, sok z połówki cytryny, zieloną pietruszkę, przyprawę do dań z fasoli, czosnek, olej rzepakowy, pieprz czarny świeżo mielony i paprykę słodką oraz odrobinę oleju z pomidorów suszonych. Wszystko dokładnie mielimy.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 58: Pasta z fasoli z ekspresowymi bułeczkami foto
4
Na patelni prażymy kminek.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 58: Pasta z fasoli z ekspresowymi bułeczkami foto
5
Bułeczki wyjmujemy z pieca gdy się zarumienią, kroimy je na pół i podajemy z pastą z fasoli oraz suszonymi pomidorami na wierzchu. Bułeczki kropimy lekko olejem z pomidorów suszonych, posypujemy uprażonym kminkiem i podajemy.
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 58: Pasta z fasoli z ekspresowymi bułeczkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak