Przepis dnia IV, odc. 58: Pasta z fasoli z ekspresowymi bułeczkami

Przepis dnia IV, odc. 58: Pasta z fasoli z ekspresowymi bułeczkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • fasola biała

    1 puszka
  • przyprawa do dań z fasoli

  • papryka słodka mielona

  • kminek cały

  • czosnek

    2 ząbki
  • cytryna

    1 szt.
  • pomidory suszone Smak

  • sól morska

  • pestki słonecznika

    2 łyżki
  • olej rzepakowy

  • natka pietruszki

  • pieprz czarny mielony

Bułeczki

  • mąka pszenna

    450 g
  • mleko

    250 ml
  • drożdże

    50 g
  • jajko

    1 szt.
  • sezam

    2 łyżki
  • czarnuszka

    2 łyżki
  • sezam czarny

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 58: Pasta z fasoli z ekspresowymi bułeczkami
Zaczynamy od ciasta na bułki. W dużym naczyniu mieszamy jajko, drożdże, cukier i ciepłe mleko. Następnie dodajemy mąkę i przyprawiamy solą morską. Dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 58: Pasta z fasoli z ekspresowymi bułeczkami
Z ciasta formujemy małe bułeczki które następnie smarujemy mlekiem (ewentualnie roztrzepanym jajkiem) i posypujemy w zależności od preferencji sezamem lub czarnuszką. Bułeczki wstawiamy do zimnego piekarnika, gdzie będą rosły wraz ze wzrostem temperatury. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 58: Pasta z fasoli z ekspresowymi bułeczkami
Do malaksera wrzucamy kolejno: fasolę, pestki słonecznika, sok z połówki cytryny, zieloną pietruszkę, przyprawę do dań z fasoli, czosnek, olej rzepakowy, pieprz czarny świeżo mielony i paprykę słodką oraz odrobinę oleju z pomidorów suszonych. Wszystko dokładnie mielimy.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 58: Pasta z fasoli z ekspresowymi bułeczkami
Na patelni prażymy kminek.
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 58: Pasta z fasoli z ekspresowymi bułeczkami
Bułeczki wyjmujemy z pieca gdy się zarumienią, kroimy je na pół i podajemy z pastą z fasoli oraz suszonymi pomidorami na wierzchu. Bułeczki kropimy lekko olejem z pomidorów suszonych, posypujemy uprażonym kminkiem i podajemy.

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat