Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ananasowa babka z kokosowymi jajkami w koszyczkach

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Babka

margaryna 250 g
cukier 1,5 szklanki
olejek migdałowy
jajko 4 szt
mleko 1 szklanka
mąka pszenna 2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kandyzowane owoce ananas 100 g

Polewa

cukier puder 1 szklanka
sok z cytryny 2 łyżki
zielony barwnik

Jajeczka

mąka pszenna 100 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
wiórki kokosowe 2 łyżki
cukier waniliowy 10 g
cukier 2 łyżki
jajko 1 szt
olej 30 ml
sok pomarańczowy 100 ml

Żółty lukier

cukier puder
sok z cytryny
barwnik spożywczy do ciast zółty

Koszyczki

czekolada mleczna 50 g
biała czekolada 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ananasowa babka z kokosowymi jajkami w koszyczkach

Kroki postępowania

1
Masło ucieramy z cukrem i olejkiem migdałowym na puszystą masę. Kolejno dodajemy po jednym jajku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy do masy mąkę i dolewamy mleko. Na końcu delikatnie wsypujemy ananasa i mieszamy łyżką. Przelewamy do formy na babkę (pojemność 2,5 l).
Krok 1 - Ananasowa babka z kokosowymi jajkami w koszyczkach foto
2
Pieczemy w nagrzanym do 160*C przez 60 minut.
Polewa: Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryną i zielonym barwnikiem. Dekorujemy babkę.
Krok 2 - Ananasowa babka z kokosowymi jajkami w koszyczkach foto
3
Przygotowujemy skorupki. W jajkach delikatnie u góry robimy otwór. Ja delikatnie nakłuwałam nożyczkami i wykałaczką. Skorupki zanurzamy w mocno osolonej wodzie na 30-40 minut. Po tym czasie stawiamy jajeczka otworem do dołu na ręczniku papierowym.
Krok 3 - Ananasowa babka z kokosowymi jajkami w koszyczkach foto
4
Następnie do środka każdej wlewamy troszkę oleju, obracamy dokładnie, nadmiar wylewamy. Foremkę na babeczki wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
Ciasto na jajeczka: W jednej misce mieszamy mokre produkty (jajko, olej, sok pomarańczowy), w drugiej suche produkty (mąka, cukry, wiórki kokosowe). Suche produkty łączymy z mokrymi. Masę przelewamy do 2/3 wysokości skorupek.
Krok 4 - Ananasowa babka z kokosowymi jajkami w koszyczkach foto
5
Pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku do 200*C przez 15-20 minut. Studzimy i delikatnie obieramy ze skorupki. Dekorujemy żółtym lukrem.
Koszyczki: Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, smarujemy silikonowe foremki na babeczki, wstawiamy do zamrażarki na 5-10 minut, wyjmujemy i smarujemy kolejną warstwą. Wstawiamy do zamrażarki na 60 minut. Delikatnie odrywamy od foremek, układamy jajeczka i stawiamy na babce.
Krok 5 - Ananasowa babka z kokosowymi jajkami w koszyczkach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak