Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety z mięsa i kaszy gryczanej

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 1/2 kg
kasza gryczana 1 szkl
jajko 1 szt
czosnek 2 ząbki
żółty ser starty 2 łyż
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyż
sól
pieprz
Papryka słodka mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
bulion 2 szkl
koncentrat pomidorowy 2 łyż
mąka 1 łyż

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety z mięsa i kaszy gryczanej

Kroki postępowania

1
Do mięsa mielonego dodajemy ugotowaną w osolonej wodzie kaszę, jajko, ser, bułkę tartą, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy do smaku.
Krok 1 - Pulpety z mięsa i kaszy gryczanej foto
2
Wyrabiamy dokładnie masę i formujemy małe pulpety wielkości orzecha włoskiego.
Krok 2 - Pulpety z mięsa i kaszy gryczanej foto
3
Bulion zagotowujemy. Do bulionu partiami wrzucamy pulpety i gotujemy ok 7 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Do bulionu, w którym gotowały się pulpety dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy do smaku. Sos zagęszczamy mąką. Pulpety polewamy sosem.
Smacznego!
Krok 3 - Pulpety z mięsa i kaszy gryczanej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 20.05.2015 09:06
fajne pulpety
Maridka19 20.05.2015 08:15
Wyglądają smakowicie :)
Wafelek2601 20.05.2015 08:14
Ciekawe połączenie
olkaaa 20.05.2015 07:21
jeszcze takich nie jadłam
Róża1 20.05.2015 00:06
świetny pomysł !!!!!!!!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak