Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie z miętą

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 500 g
woda letnia 1 szkl
masło 4 łyżki
sól do smaku
jajko 1 szt

Farsz

ser biały 400 g
ziemniaki 5-6
sól do smaku
cebula 1/2
ząbki czosnku 2
mięta liście
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie z miętą

Kroki postępowania

1
Na stolnicę przesiewamy mąkę , robimy wgłębienie. Dodajemy miękkie masło , sól , jajko i wlewając ciepłą wodę , zagniatamy ciasto .
Krok 1 - Pierogi ruskie z miętą foto
2
Z ciasta formujemy kulę.Przykrywamy ściereczką , zostawiamy na 15 minut.
Krok 2 - Pierogi ruskie z miętą foto
3
Obieramy ziemniaki , gotujemy , po ugotowaniu przeciskamy przez praskę . Tak samo przeciskamy ser. Dodajemy posiekane listki mięty , posiekaną drobno cebulkę i czosnek , doprawiamy do smaku.Wszystko mieszamy.
Krok 3 - Pierogi ruskie z miętą foto
4
Farsz kulkujemy , czyli formujemy kulki o wielkości małego orzecha włoskiego.
Krok 4 - Pierogi ruskie z miętą foto
5
Ciasto wałkujemy , wykrawamy koła, na każdym kładziemy kulkę farszu.
Krok 5 - Pierogi ruskie z miętą foto
6
Zlepiamy brzegi ciasta , formując pierogi . Wrzucamy do osolonego wrzątku , gotując po wypłynięciu 3-4 minuty.
Krok 6 - Pierogi ruskie z miętą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wirtualnykucharz 20.05.2015 19:09
Jak ja lubię ruskie pierogi.
RenataZ-et 19.05.2015 22:10
świetne połączenie
gosia1988 19.05.2015 20:13
chętnie spróbuję :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak