Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekana mozzarella w szynce szwarcwaldzkiej

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mozzarella 250 g
szynka wieprzowa 4 plastry
pomidorki koktajlowe 8 sztuk
ciabatta 1
masło 1 łyżeczka
oliwa 1 łyżka
sałata rzymska 1
szczypiorek 3 łodyżki
ocet balsamiczny 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki

Porada

Szynkę, którą użyłam była szynka szwarcwaldzka.

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekana mozzarella w szynce szwarcwaldzkiej

1. Kulki mozzarelli kroimy na pół i każdą - w miarę szczelnie - owijamy w plaster szynki. Warzywa myjemy. Z sałaty odcinamy koniec i odrywamy pojedyncze liście. Ciabatę kroimy w kromki, smarujemy cienko masłem.

2. Patelnię grillową lekko natłuszczamy oliwą i rozgrzewamy. Na taką kładziemy mozzarellę, liście sałaty i ciabatę. Smażymy wszystko krótko, ok. 2-3 minuty na każdą stronę. Potem dokładamy pomidorki koktajlowe, które grillujemy bardzo krótko. Całość serwujemy na 1 talerzu, posypujemy szczypiorem i skrapaimy octem balsamicznym. Można posolić i dodać pieprzu, choć to nie jest konieczne, bo danie samo w sobie jest bardzo aromatyczne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maridka19 20.05.2015 08:16
Pysznie wygląda :)
cooked 19.05.2015 18:30
smakowity kąsek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak