Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka makaronowa z pieczoną papryką i grillowaną cukinią

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

makaron kokardki 300 g
papryka czerwona 1
cukinia 1
ogórki małosolne 3
oliwa 1-2 łyżki
bazylia świeża kilka listków
natka pietruszki kilka listków

Dressing

oliwa 4 łyżki
sok z cytryny 2-3 łyżki
chilli 1 szczypta
ocet balsamiczny 2-3 łyżki
miód 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki

Porada

Makaron, który użyłam był razowy.

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka makaronowa z pieczoną papryką i grillowaną cukinią

1. Makaron ugotuj al`dente. Wystudź

2. Paprykę włóż do nagrzanego piekarnika i zapiekaj przez 40 minut w 180 st. C (termoobieg). Cukinię pokrój w niezbyt cienkie plasterki i każdy posmaruj z obu stron oliwą. Grilluj ją na rozgrzanej patelni grillowej. Jak zrobi się lekko miękka przełóż do miski.

3. Paprykę po upieczeniu włóż do foliowego worka i szczelnie zamknij, zostaw na 15 minut. Po czasie ściągnij z niej skórkę i pokrój w kwadraty.

4. Ogórki małosolne przekrój na pół a te pokrój w talarki.

5. Wszystkie składniki włóż do dużej misy. Zioła posiekaj i również dodaj.

6. Na dressing wymieszaj wszystkie komponenty i polej nim sałatkę. Delikatnie wymieszaj.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 19.05.2015 19:07
smakowita sałatka
Benita 19.05.2015 18:22
Mniam, mniam uwielbiam takie sałatki!!!
Agnieszka-87-25 19.05.2015 15:53
pyszność !!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak