Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pszenne bulki z dzemem wisniowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna typ 650 500 g
jajko 1 szt
drożdże 15 g
cukier 5 lyzek
olej 50 ml
mleko 200 ml
dżem wiśniowy

Przepis i sposób przygotowania na: Pszenne bulki z dzemem wisniowym

Kroki postępowania

1
Drozdze wkruszyc do miski, podsypac lyzka cukru i rozetrzec.
Krok 1 - Pszenne bulki z dzemem wisniowym foto
2
Nastepnie dodac pol szklanki mleka, podgrzanego i dwie lyzki maki.
Dokladnie wymieszac, zeby nie powstaly grudki i odstawic na 15 minut do podrosniecia w cieple miejsce
Krok 2 - Pszenne bulki z dzemem wisniowym foto
3
Do duzej miski przesiac make, dodac reszte cukru, jajko, reszte mleka, olej i zaczyc.
Wyrobic jednolite ciasto.

Ciasto odstawiamy w cieple miejsce do podwojenia objetosci- okolo 40 minut
Krok 3 - Pszenne bulki z dzemem wisniowym foto
4
Nastepnie ciasto odgazwac, podzielic na rownej wielkosci porcje.
Do kazdej nalozyc duza lyteczke dzemu i zwinac w kulke.
Krok 4 - Pszenne bulki z dzemem wisniowym foto
5
Tak przygotowane bulki odstawiamy na 30 minut do ponownego podrosniecia
Krok 5 - Pszenne bulki z dzemem wisniowym foto
6
Nastepnie pieczemy w temp 180 st. okolo 30 minut (sprawdzam zawsze patyczkiem).


SMACZNEGO!!!
Krok 6 - Pszenne bulki z dzemem wisniowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 20.05.2015 09:21
świetne bułeczki
Katarzyna59 19.05.2015 19:08
mniam mniam
agnieszka214 19.05.2015 18:38
nie ma jak domowe bułeczki
cooked 19.05.2015 18:30
pychotka! :)
Łukasz15 19.05.2015 17:51
Bardzo dobre
Bernadeta1 19.05.2015 16:23
takie domowe, pychotka
nogawkuchni 19.05.2015 15:48
Pychota,oj zjadłoby się takich rewelacyjnych bułeczek.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak